M hävdar å sin sida att de inte vill samarbeta med SD, men anpassar samtidigt sin politik för att bli mer SD-vänlig. Mest troligt är detta en strategi för att få Sverigedemokraternas framtida stöd utan att behöva medge att man förhandlat med det nationalistiska högerpartiet.

Men faktum kvarstår att dessa tre partier inte har så många röster att hämta annat än från varandra. Svensk höger är som en hund som jagar sin egen svans. Just nu är det Kristdemokraterna som ökar mest av de tre partierna, men detta på bekostnad av de andra två.

Benjamin Dousa (M), ordförande i Moderata Ungdomsförbundet, sa för ett par veckor sedan att huvudsaken är att M och KD tillsammans ökar, när Moderaterna visade sig ha lägre siffror än tidigare i opinionen. Moderaterna slickar fortfarande sina sår efter att Alliansen sprack, det är tydligt.

Det andra blocket, om man fortfarande ska prata i termer om block, har mycket mer att locka med för att få väljare från M, KD och SD än vad de tre högerpartierna har att locka med för motsatt väljarströmning. Centern och Liberalerna kan mycket väl ta väljare från Moderaterna, de väljare som ville ha högerpolitik men som inte ville se M samarbeta med SD. Dessa väljare känner sig nu svikna av Moderaterna som ju närmar sig SD politiskt, och kan tänkas vilja gå till C eller L efter Moderaternas vacklande.

Vänsterpartiet, som ju egentligen inte är med i samarbetet mellan mittenpartierna, kallar sig själva vänsteroppositionen. V kan troligtvis locka de SD-väljare som inte röstade på SD främst på grund av invandringsfrågan utan mer som ett sätt att visa missnöje. Vänsterpartiet kan samla prosteströsterna som kanske vill lämna Sverigedemokraterna nu när SD friar till M och KD.

Vidare kommer Socialdemokraterna fortsätta knycka röster från samtliga partier, mycket tack vare att Stefan Löfven (S) lyckades ro ihop regeringsförhandlingarna och få till stånd ett avtal mellan dessa partier som normalt sett inte samarbetar politiskt på riksplan. Löfvens regeringsduglighet har sedan valet fått många väljare att se på S i nytt ljus.

Kort sagt så äter högern av varandra medan vänster-mitten också kan ta röster av högern. Det är en ytterst oklok strategi från högerpartierna i Sverige att försöka bli allt mer lika varandra. Den gamla Alliansens framgångskoncept var just att de var relativt olika partier som kunde enas om vissa grundläggande saker.

Medan högern äter sig själva kan den progressiva mitten-vänstern växa. Även om de partierna också såklart tar från varandra. Vänstern tar röster från S, C tar röster från L, och så vidare. Men överlag är nuvarande politiska läge upplagt för en starkare mitten, och en höger som bara jagar sin egen svans.