Under sommaren unnar vi oss. En kall öl i solen, sangria på balkongen, fester hör till vardagen när vardagen är semester och fester innebär för de allra flesta alkoholkonsumtion. Och det är kul. Och det är okej att tycka att det är kul. Det är en av anledningarna till att en nykter månad passar de flesta bättre i oktober än i juli, och Sober October handlar inte om att skuldbelägga de som dricker alkohol.

Det en nykter månad framför allt ska påminna oss om är våra egna vanor, och vårt förhållande till alkohol. Det är helt okej att vilja dricka på fest. Men innebär det att inte kunna ha roligt utan att dricka? Innebär det att kräva av alla omkring en också ska dricka, och kalla de som inte gör det för tråkiga? Det är här det ofta börjar snubbla för vissa.

Jag kommer att vara ambassadör för Sober October i år, precis som förra året, och för mig innebär det att vara nykter hela månaden. Jag vet att det inte är något jag måste göra, men samtidigt känns tanken förfärlig att jag inte skulle klara av att avstå alkohol en månad. Vore det något svårt för mig, så skulle jag se nykterhet som något mer än bara ett ställningstagande, jag skulle se det som behövligt.

Men redan nu frågar folk om jag nu inte kommer kunna följa med på den där resan vecka 40. Den där 30års-festen helgen vecka 42. Som om att vara nykter skulle innebära att jag automatiskt inte längre kommer delta i några sociala sammanhang. Kan man få ett tydligare kvitto på att Sober October verkligen behövs?

Vi har alla en vän, släkting eller bekant som inte hanterar alkohol bra. Som antingen inte vet när man ska sluta dricka, eller som blir våldsam eller elak när hen druckit. Ingen ska hållas mindre ansvarig för sina handlingar för att hen druckit, men när att dricka är en fundamental del i alla ens relationer måste vi också förstå att om vi värnar våra relationer måste vi erkänna att alkohol kan förstöra dem.

Utöver alla faror som ökar med alkohol, våldsbrott, rattfylleri med mera, så kan det största problemet med alkohol vara just sättet vår kultur inte tillåter nykterhet i sociala sammanhang. För han som slogs på stan eller hon som körde rattfull, det är alltid någon annan än just jag. Men just jag bidrar hela tiden till en alkoholhetsande kultur och ens egen del i detta är vad Sober October är till för att få oss att reflektera över.

Jag kommer festa som vanligt under Sober October. Följa med på after work, åka på den där resan. Det som blir intressant är att se för hur många detta kan tänkas skava. För just eftersom alkoholkonsumtion är en sådan utbrett social företeelse innebär det också att man själv kanske känner att man inte kan dricka om inte kompisen också gör det. Och vad säger det om oss?

En dag tippar det över för den där vännen eller släktingen, och det blir dags att bli nykter på heltid, inte bara en månad per år. Och om den personen då inte har något socialt liv utan alkohol i det, vad händer då med den personen?

Livet är ingenting utan att ingå i ett samhälle. Alla sociala sammanhang vi befinner oss i kräver av oss att respektera varandra och ta hand om varandra. Och det är vad Sober October behöver handla om. Och den som behöver kalla mig tråkmåns för att jag inte dricker, kanske måste fundera en extra gång vad poängen med alltihop är.