Det var följderna av hennes våldtäktsanmälan av journalisten Fredrik Virtanen som blev en del av #metoo-rörelsen i Sverige. Nu är det den anklagade journalisten som slagit tillbaka. Cissi Wallin anklagades för förtal bland annat för inlägg på sin Instagram, där hon namngett flera av de män som anklagats för olika sexuella övergrepp. Det har dessutom lett till att hon har blivit av med flera jobb.

Hennes dokumentär om abortfrågan och kvinnokamp i Polen ströks av SVT:s programdirektör Jan Helin med motivationen: “Vi kan inte låta ditt program sändas medan du utreds av polis och åklagare för förtal". SVT hade samtidigt inga problem med att låta journalisten delta i en stående panel samtidigt som han anklagades för våldtäkt, och även dömdes för narkotikabrott.

Innan Jan Helin blev programdirektör på SVT jobbade han på Aftonbladet och då hade han heller inga problem med att låta journalisten skriva sina krönikor samtidigt som han anklagades för våldtäkt och narkotikabrott.

Nu har också Cissi Wallin blivit pausad från sitt krönikörjobb på Metro av Thomas Eriksson, en person som jobbat med Jan Helin och journalisten på Aftonbladet. Det här är allvarliga försök att tysta en person som en grupp män känner sig hotade av. “Deplatforming” kallas det, att ta bort någons plattform så att denne inte längre kan nå ut till lika bred publik. I samma veva blir det en form av misstänkliggörande och nedsmutsning.

Hur många gånger har vi inte sett samma sak? Kvinnliga politiker som ryker för struntsaker, medan män skyddar varandra? Kvinnors idéer och perspektiv negligeras, medan män behåller sin makt. Ja, Cissi Wallin är radikal, och tacka gudarna för det. Det är otroligt uppfriskande med en offentlig kvinna som vågar vara obekväm och sätta allt på spel. Hon skriver själv att hon kanske är för obstinat, blivit för obrydd om att förlora ”kredd” och “viktiga kontakter”. Men hon har bett om och ber om att inte behöva vara ensam.

Vågar vi vara obekväma? Vågar vi ta skiten? Vågar vi riskera våra karriärer och nätverk? Det räcker nämligen inte att en person vågar och blir påhejad medan hon bränns på ett nutida häxbål. Det är faktiskt upp till dig och mig nu - ska vi stå och se på när Cissi Wallin blir bränd, eller ska vi fortsätta? Att som kvinna vara obekväm straffar sig alltid, alltid. Men det är också det enda sättet att få förändring.

....

Den här ledartexten har justerats i vissa faktadelar sedan den publicerades första gången 8 mars 2019.