Det är årets näst sista dag. Var det inte i år jag skulle göra det och det och det…

Nu avlägger en del nyårslöften. Motionsfrekvensen ökar från nyårsdagen och många söker efter receptet på Are Waerlands kruskamos. Jag vill säga lycka till, detta till alla som söker nya stigar i tillvaron.

Att Charlotte Kalla hade en kanoninledning på säsongen var mycket glädjande. När hon åkte ifrån Heidi Weng var det en av årets bästa idrottsupplevelser.

1968 var ett dramatiskt år. Tänk att det gått ett halvsekel!

# I Sverige infördes postnummer.

# I Tjeckoslovakien försökte man införa en socialism med mänskligt ansikte. Det slutade med att Warszawapaktens styrkor rullade in i Tjeckoslovakien och stoppade reformförsöken.

# Jacqueline Kennedy, änka efter president John F Kennedy, gifte om sig i Grekland med grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis. Världen var i chock. Kan en gudinna göra så?

# USA kallade hem sin ambassadör William Heath sedan Olof Palme demonstrerade mot USA:s krigföring i Vietnam tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör.

# Fredspristagaren Martin Luther King Jr sköts till döds i Memphis, Tennessee.

# Robert Kennedy var bara 42 år då han satsade på att bli nominerad som demokraternas kandidat i presidentvalet 1968. När Kennedys följe passerade genom hotellköket avlossas skott från nära håll. Robert Kennedy avled dagen därpå. Polisen grep jordaniern Sirhan Sirhan för mordet. Hans många nådeansökningar har alltid avslagits av domstolen. Han förblir inlåst livet ut.

# Vid OS i Mexiko City genomförde svarta amerikaner en uppmärksammad demonstration och längdhopparen Bob Beamon chockerade med ett jättehopp på 8,90. Det är ungefär som om någon i dag skulle drämma till med 2,50 i höjd.

# I november 1968 valdes Richard M Nixon till president i USA. En ny era hade inletts.

# Anders Borg och Ulrica Messing föddes detta år och blev sedermera statsråd.

Mycket tyder på att 2018 också blir spännande. Andra söndagen i september är det val och opinionsläget är sådant att ingen kan känna sig säker på seger. Det kan mycket väl bli så att partier som åker ur riksdagen avgör regeringsfrågan. Det ska bli intressant att se om något borgerligt parti utnyttjar KD:s nödläge. ”Du vet väl att en röst på KD kan öka Stefans Löfvens chans att få regera vidare?” Det viskas mycket ute i buskarna.

Det finns alla skäl att tacka Sveriges Radions många utlandskorrar för deras kunniga och snabba rapporter från Burma, Kina, Sydafrika, Kalifornien och andra ställen. Cecilia Uddén i Kairo, Hannah Sahlberg i Peking, Daniela Marquardt i Berlin, Johan-Mathias Sommarström i Istanbul och alla de andra kommer ständigt med nya exempel på god journalistik. Aftontidningarnas mer spektakulära rapporter (”Så klarar Sverige ett anfall från Ryssland”) kan man nästan undantagslöst klara sig utan.

Gott nytt år, folks!