Texten ser ut att vara kopierad av samma text som skrivits tusen gånger av både socialdemokratiska och centerpartistiska ledarsidor, fast med inslaget att Moderaternas och Kristdemokraternas budget tillfälligt räddade landsbygden för att drivmedelsskatten inte höjdes i den.

Piteå-Tidningens ledarsida kan inte annat än att hålla med dessa kristdemokrater i sin analys. Höjd drivmedelsskatt slår givetvis hårdare mot landsbygden, där bilen ofta är ens enda färdmedelsalternativ, än mot Stockholm där tunnelbana och pendeltåg finns och där det nästan är mindre smidigt att ta bilen.

Men det är heller inte något nytt under solen, som sagt. Detta har opinionsbildare från både S och C länge påpekat. Det som egentligen är mest intressant är hur Ebba Busch Thor nu, helt plötsligt, kommit på att hon gillar glesbygden och vill värna den.

”Många av oss har varken tillgång till tunnelbana eller buss utan måste ta bilen för att livet ska fungera” skriver Busch Thor. Talar hon verkligen om sig själv i ett sådant scenario? Kristdemokraternas partiledare bor i Uppsala, 40 minuter med pendeltåg ifrån centrala Stockholm. Man kan undra hur ofta hon väljer att ta tåget.

Det finns de av oss som varken har tillgång till tunnelbana eller buss utan måste ta bilen för att livet ska fungera. Så är det. Och vi har sagt det länge. Vi har klagat högljutt på denna straffande miljöpolitik från regeringens sida som skapar ett aktivt missnöje inför att göra någonting alls åt klimatet.

Det är otroligt provocerande att Kristdemokraterna nu försöker plocka politiska poäng i en fråga de faktiskt har noll trovärdighet i. Ja, Moderaternas och Kristdemokraternas budget innebar en oförändrad skatt på drivmedel. Den innebar även skattesänkningar för de allra rikaste i samhället. Och de bor inte heller i glesbygd.

Under Alliansens tid vid makten, när Kristdemokraterna satt i regeringsställning, så avstannade byggandet av Norrbotniabanan helt. Regeringen Löfven satte åter igång arbetet som helt pausats under åtta år. Hade inte inte Ebba Busch Thors parti suttit vid makten hade vi kanske haft pendeltåg mellan Piteå och Luleå nu.

Ja, den rödgröna regeringens miljöpolitik är rätt kass för landsbygden. Det påpekas hela tiden, oftare av regeringspartiernas egna lokala företrädare. Senast förra veckan varnade Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) för en revolt i de egna S-leden på landsbygden om inte regeringen lägger om sin straffande miljöpolitik.

Men Kristdemokraterna är inte ett parti som gillar glesbygd. De är ett högerparti. Det de gillar, det är skattesänkningar. Och det är så otroligt genomskinligt att det blir skrattretande. Kom med något nytt Ebba Busch Thor.