Sverigedemokraternas i princip enda profilerade kvinna, Paula Bieler (SD), meddelade i veckan att hon lämnar sin riksdagsplats efter att inte ha fått ledigt för sitt bröllop. Riksdagen har långa perioder av ledighet, och ledighet utöver dessa perioder beviljas på grund av sjukdom, föräldraledighet, internationella uppdrag, eller för att bli statssekreterare.

Att Bieler lämnar får stå för henne, och det finns inte mycket att säga om den saken. Det som däremot är intressant är hur partiet ska lyckas fånga fler kvinnliga väljare. Detta har varit SD:s problem länge, och det handlar förstås både om politik och image.

Sverigedemokraternas politik gynnar inte kvinnor eller jämställdhet, snarare cementerar SD könsroller genom att exempelvis prata om att “män ska få vara män och kvinnor ska få vara kvinnor” som om kön vore identitet. Det är saker som visar sig på opinionen. Vore det så att enbart kvinnor hade rösträtt i Sverige skulle SD:s väljarstöd vara det halva, vilket innebär att det är män som drar upp partiets siffror.

SD är ett grabbigt parti. Förutom Paula Bieler är alla profilerade Sverigedemokrater på riksplan män. Partiet har dessutom haft avhopp, kopplade till just en grabbig kultur. Hanna Wigh var riksdagsledamot för partiet men valde att lämna partiet efter att hon menat att en partikollega ska ha utsatt henne för sexuella övergrepp.

Liknande var situationen med Katarina Winberg, som var europaparlamentariker för partiet mellan 2014 och 2019. Skillnaden var dock att det var paritet som petade henne. Inför valet 2019 framkom att hon rapporterat till partiet att en partikollega tagit henne på brösten. Det är nästan tragikomiskt, att hon då är den som blir petad.

Exemplen Wigh och Winberg, i kombination av en politik som inte direkt är kvinnovänlig, gör att kvinnor drar sig från att rösta på eller bli medlem i Sverigedemokraterna. Nu tappar alltså partiet sin främsta profilerade kvinna, och även om det inte sker av samma skäl som andra nämnda kvinnor, så innebär det något för SD:s image.

Det är helt enkelt svårt för SD att hävda att man är partiet för hela Sverige ifall kvinnor, som ju ändå är 50 % av befolkningen, lyser med sin frånvaro på politiska uppdrag och på varje presskonferens, debatt, och TV-intervju. SD kanske inte själva identifiera detta som ett problem för partiet, men detta är vad som kommer vara skälet till att de inte kan bli det som de så gärna vill: nämligen Sveriges största parti.