“Var det ingenting mer där då? En åsna och en stjärna kanske?” försökte jag och barnet tittade upp på mig med ett ytterst skeptiskt ansiktsuttryck. “Du var ju inte med på teatern..” sa hen. “Hur kan du veta det här?”

Där och då insåg jag att barn inte fattar ett skvatt om vad som är kultur och tradition. Barnet hade sett en pjäs med en handling vikarien omöjligen kunde veta, för barnet visste minsann om att jag var ny på jobbet och inte deltagit när de besökte teaterföreställningen.

Det fick mig att fundera på vem julen egentligen är till för. Den urspårade Lucia-debatten har börjat på att bli en av de mest befästa jultraditionerna. Vuxna gapar över hur galet allting blivit och menar att saker ska vara som de alltid varit.

Vilka vuxna i Sverige vet ens varför vi firar Lucia? Precis som varenda kvinna i historien reduceras Lucia till sitt kön och sin etnicitet och dagen hon är tänkt att firas är istället den värsta dagen av vuxna påtryckningar på barn och en ständig diskussion om vem som egentligen får vara Lucia.

Får pojkar vara Lucia? Nej nej, det är att skända traditionen. Får mörkhyade vara Lucia? Nej nej. ramaskriet orsakad av Åhléns-reklamen förra året gjorde det tydligt. Okej, men varför ska vi då envisas med den här traditionen? För jag minns hur jag själv, trots att jag var en blond liten flicka, verkligen inte förstod poängen med högtiden.

Kulturella högtider är ett utmärkt tillfälle att lära barn om traditioner. Men om vi missar att förklara för barn varför vi över huvudtaget firar Lucia, och i samma veva förklarar att inte alla barn får vara Lucia, ja men då blir det inte heller konstigt att ungarna hellre går utklädda som Elsa i Disneyfilmen Frost.

Den senare tiden har debatten rört ifall det kanske är dags att sluta fira Lucia i skolan. Jag är inte emot. Mina föräldrar hade helt okej ekonomi och endast ett barn att köpa nytt lucialinne åt varje år när jag växt en decimeter och inte kunde ha förra årets utstyrsel.

Men även jag, med insikten om att mina föräldrar klarade ekonomin även i december månad, kan ju fatta att det var ett slöseri med pengar och att jag hellre hade fått en ny basketboll. Tänk då på alla de familjer som har fler barn, och mindre pengar än mina. Det är inte en orimlig tanke att lägga ner den här traditionen nu.

Men även om vi bestämmer att nä, det är viktigt att lära ut kultur och traditioner i skolan (vilket ju faktiskt står i läroplanen), ja men då ska ju också barnen lära sig varför dessa firanden finns. Annars faller ju syftet, och det verkar många arga personer på internet inte kopplat, när de argt försvarar Lucia-firandet utan att själva veta varför hon firas.

Kom ihåg att julen främst ska vara en högtid för barnen. Vi skapar egna traditioner hela tiden inom vår egen kultur. Fram till dess att vuxna, genom sin galna hets, lärt barn att vissa traditioner är ett måste bara för att, så är julevangeliet bara ännu en saga.