Om SD hade fått en fjärdedel av svenska folkets röster hade det påverkat själva nationens identitet, på ett skrämmande vis. Men med det sagt så innebär ju valresultatet fortfarande ett bedrövligt läge i svensk politik.

Jimmie Åkesson (SD) myser åt sin vågmästarroll i detta parlamentariska kaos. Men Stefan Löfven (S) är beredd att samarbeta blocköverskridande för att slippa ge inflytande åt Jimmie och hans gäng. Problemet är Alliansen.

Alliansen, som redan för flera månader sedan hade bestämt sig för att oavsett valresultat så skulle det här valet sluta med att Stefan Löfvens avgång och att de själva skulle ta de rödgrönas plats på Rosenbad. Hur detta ska gå till har de lämnat osagt.

Socialdemokrater har å andra sidan konsekvent varnat Alliansen “Ge inte Sverigedemokraterna inflytande! Släpp inte in dem i värmen! Det är jättedumt! Låt bli!” hela valrörelsen igenom. Och varje gång har Alliansen duckat frågan och istället pekat finger och sagt “Haha! Kolla vad maktfullkomliga sossarna är!”Varken det rödgröna blocket eller Alliansen har alltså egen majoritet. Utav dessa två block varav inget samlar majoritet, är Alliansen minst. Ändå tycker de att de ska få bilda regering? Och när S svar på detta krångliga läge är “Lägg av, nu bryter vi upp blockpolitiken så rasisterna inte får inflytande!” då är det sossarna som är maktfullkomliga? Give me a break.

Det börjar bli jäkligt tröttsamt att vara sosse. Att vara sosse är att vara den vuxne i rummet. Det vet till och med vissa moderater, som inför valet gick ut med att de röstar på Löfven för att de inte litar på sitt eget parti och dess förmåga att hålla SD ute.

Min största rädsla framöver är att S inte skulle klara av att stå stadigt när det stormar som det gör. Inget tyder på det just nu, men det krävs kanske bara tre stolpskott i partiets valanalysgrupp och avgångskrav på Löfven från ett eller två partidistrikt för att allt ska skita sig.

Att Alliansen vill ha makten till varje pris, och att stödet för Sverigedemokraterna ökar, går att härda ut så länge Socialdemokraterna behåller sin ideologiska kompass, sina politiska idéer, och sin moraliska ryggrad. Att S inte böjer sig för Alliansens sandlådefasoner och att S aldrig på något vis släpper in Sverigedemokraterna eller bekräftar deras världsbild. Och: att Stefan Löfven blir kvar som partiledare.

Det kommer dröja innan Sverige har en regering. Men om Socialdemokraterna håller ryggen rak och inte backar så kommer det att löna sig. För nu gäller det att vara mogen och ansvarstagande, vilket Löfven just nu gör väldigt bra.

Alliansens besatthet av att få igenom högerpolitik kommer någon gång i framtiden att leda till att Sverigedemokraterna släpps in till förhandling. Och det kommer straffa sig. För om det är något det här valresultatet visat, så är det ändå att en stor majoritet av svenska folket inte vill ha Sverigedemokraternas politik.