Det är med stor oro och rädsla jag ser fram emot sommarens vindkraftverkstransporter genom byarna Hortlax, Blåsmark och Svensbyn.

Främst då General Electrics transporter av torndelar som är drygt fem meter i diameter. De ska bygga 60 vindkraftverk sommaren 2018 med totalt cirka 500 transporter av torndelar.

Dessa kan ej transporteras under viadukten till tingsholmen utan måste transporteras annan väg. De tyngsta transporterna kan väga upp till 100 ton.

Artikelbild

| Bygg om viadukten till Tingsholmen istället, skriver Roger Lundmark, Svensbyn. (Arkivbild)

Vägarna genom byarna är dessutom ej byggda för denna typ av tunga och breda transporter. Om transporterna sker från början av juni till i slutet av augusti rör det sig om en period om 10 veckor med 50 transporter i veckan eller cirka åtta per dag.

Vägen mellan Blåsmark och Svensbyn är cirka sex meter bred och fordonen mer än fem meter breda. Det återstår ej mycket utrymme kvar för övriga trafikanter.

MED ANLEDNING AV: "Såhär ska jätteekipagen köra"

LÄS ÄVEN: "Här stoppas de största lassen"

Artikelbild

Vi som har barn och barnbarn som ska gå eller cykla 1,5 kilometer till och från Svensbyskolan, besöka den nybyggda multiarenan vid idrottsplatsen, besöka den populära badplatsen i Liden eller besöka populära Svensbyliden känner stor oro att tryggheten både för oss och för våra barn har naggats ordentligt i kanten.

Det är inte så roligt att bli omkörd av eller få möte med jättestora lastbilar som nästan täcker hela vägens bredd. Det får absolut inte hända en allvarlig olycka där barn är inblandade. Dessutom har vi ju den övriga trafiken med bussar, lastbilar och många jordbrukstransporter som också pågår eftersom både Blåsmark och Svensbyn är en levande jordbruksbygd.

Mitt förslag:

* Transporter endast nattetid.

* Bygg snarast om viadukten till Tingsholmen, då kan transporterna ske på vägar som är byggda för denna typ av transporter.

Roger Lundmark

Svensbyn