Våga bry dig – stoppa våldet

Insändare2019-11-22 17:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 25:e november är internationella dagen mot våld mot kvinnor. I Sverige dödas årligen cirka 20 personer av sin nuvarande eller tidigare partner, merparten kvinnor. I Sverige anmäls varje dag 50 fall av våld i nära relation, 
Utöver vuxna som utövar våld mot vuxna så lever vart 10:e barn i ett hem med våld. 

2018 föddes 379 barn i Piteå. Enligt statistiken kommer alltså nästan 40 barn av dessa att växa upp i ett hem med våld, ett hem som borde vara den tryggaste platsen på jorden.

Vi vet att en stor del av våldet som sker där skulle kunna förhindras genom ökat civilkurage och mer grannsamverkan med fokus på våld. Vi vill därför att metoden som utvecklats av föreningen Huskurage införs hos såväl privata som kommunala bostadsbolag och har därför lämnat in en motion om detta till kommunfullmäktige i Piteå. 

Vi tror att detta är en viktig åtgärd i arbetet med att förebygga det våld mot kvinnor som sker bakom stängda dörrar. Lika självklart som att be en granne sänka volymen sent på kvällen borde det vara för grannar att våga knacka på eller larma polisen vid misstanke om våld.

Huskurage är en våldets ”rädda-larma-släck”-metod, en grannsamverkan som räddar liv. 
Metoden består av tre enkla steg: 1) Knacka på! 2) Hämta hjälp! 3) Ring polisen! 

Även om du inte törs stå kvar så kan din knackning rädda liv. Din knackning skickar en signal både till förövare och offer att de är sedda. Forskning visar att de som blir utsatta vågar göra mer motstånd om de vet att hjälp finns. 

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Våga bry dig om din granne!