Vad har du på din tallrik? Välj lokal mat!

Vi är många som frågar efter norrbottnisk och svensk mat. Nu äntligen ser vi ett trendbrott. Däremot är det olyckligt att konsumtionen av svensk mjölkråvara minskar.

Vad har du i ditt kylskåp? Visst väljer du lokalproducerat, för lokal mat gör gott, konstaterar skribenten. (Arkivbild)

Vad har du i ditt kylskåp? Visst väljer du lokalproducerat, för lokal mat gör gott, konstaterar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Insändare2019-11-22 17:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En gång per kvartal beräknar Jordbruksverket förbrukning av kött och nu har andelen importerat kött minskat något. Det är glädjande att vi är fler och fler som väljer svenskt kött framför den importerade biffen. Det är en del av målsättningen med våra livsmedelsstrategier både nationellt och regionalt.

Men andelen konsumerad svensk mjölkråvara har minskat med 30 procent sedan 2005 och minskar fortfarande. Under samma period tappade Norrbotten cirka 25 procent av mjölkproduktionen. 

Vi dricker alltså inte lika mycket mjölk men vi äter fortfarande lika mycket ost och osten ersätter nu för många det kött vi inte äter. Dessutom är osten ett utmärkt alternativ eftersom den innehåller bra protein och många viktiga näringsämnen.

Men att köpa importerad ost är inte ett hållbart alternativ. Därför är vi glada över att man i WWF:s Köttguide, lagt större fokus på ostarna. Guiden visar också att vi konsumenter bör ställa krav och välja de svenska varianterna.

Tänk på att 1 kilo ost innehåller nästan 10 liter mjölk så vilken ost du köper har stor betydelse;

* för klimatet

* för vårt näringsliv i bygden och länet

* för spridningen av multiresistenta bakterier i världen

* för en hållbar mark- och vattenanvändning

* för våra öppna landskap i Norrbotten

* den biologiska mångfalden både här och på andra platser

* för kommande generationer.

Mjölkproduktionen i Norrbotten är basen i vår regionala livsmedelsproduktion och vi kan producera riktigt god och miljömässigt hållbar mjölk här i norr. Det är vi stolta över.

Många har redan ”gillat” och följer informationskampanjen på Facebook ”Mer norrbottnisk mat på tallriken” och kanske har du sett vår nya webbplats www.mernorrbottniskmatpatallriken.nu? För att kunna göra de där hållbara valen som väldigt många vill göra, behöver du bra fakta. Fakta som ger dig hela livsmedelskedjan och allt som har betydelse för det hållbara valet. 

Gå in på vår webbplats! Där presenterar vi åtta anledningar till varför det är viktigt att köpa norrbottnisk och norrländsk mat. Våra åtta anledningar hjälper dig att handla hållbart och göra en god handling. Välj i första hand Norrbottniskt, 2. Svenskt. 3. Miljömärkt.

…och du, glöm inte bort att syna osten i din kyl!