Svenskt ansvar att de båda vargarna överlever

Låt vargarna få leva och göra sitt viktiga jobb i naturen. De finsk-ryska vargarna behövs för stammen och är inte största hotet mot renen, hävdar skribenten.

Den första vargen, som Johny Nordsvan lyckades fotografera när den passerade hans stuga i Moskosel.

Den första vargen, som Johny Nordsvan lyckades fotografera när den passerade hans stuga i Moskosel.

Foto: Johny Nordsvan

Insändare2019-11-12 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi åter en chans att se till att genetiskt viktiga vargar kan ges chansen till att fortplanta sig i Skandinavien och bidra med de avkommor som så väl behövs. Men då krävs krafttag och bevakning från personal som inte är jävig och drivs av egenintresse, så att dessa vargar överlever. 

Denna gång och framöver bör därför inte rennäringens personal delta med att sköta tillsynen. Vår skandinaviska vargstam är sedan länge svårt inavlad och därmed mycket känslig för påfrestningar och nu måste resurser sättas in innan det är för sent. Det är dags att skjuta till alla resurser som finns så att det inte slutar med ännu en tragedi. 

Fyra samebyar kräver skyddsjakt på vargarna och det vore ren skandal om jakt beviljas. Det är helt fel om länsstyrelserna beviljar det då vargstammen i antal levande individer dessutom ligger under miniminivån.

Det största hotet mot renarna är inte vargarna utan klimatförändringen som gör att många renar svälter ihjäl. Det syns även i statistik: rapporterad slaktvikt anger att de visar undervikt. Även bil- och tågtrafiken är farligare för renarna än vad vargarna är. Nyheter 24 hade en artkel med rubriken ”Chocken: 200 renar hittades döda, svultit på grund av klimatet”.

Är man inte insatt är det lätt att tro att det är vargarnas närvaro norröver som hotar renarna. Så är det inte, även om det finns intressen som vill göra det gällande. 

Citat från SVT-artikeln: Fördubbling av antalet trafikdödade renar: "Och antalet trafikdödade renar har ökat kraftigt de senaste fem åren. 2017 dödades över 2500 renar i trafiken, vilket är över 1000 renar fler jämfört med 2013."

Ersätt istället dokumenterat angripna renar i tillägg till den ersättning som redan idag utbetalas för vargförekomst. Dessa vargar är oerhört värdefulla för Sveriges och Norges vargstammar som är nästan helt isolerade genom att den skandinaviska halvön skärs av med renbetesland. 

Vi ska aldrig glömma bort vad som hände den förra genetiskt viktiga vargen i Arvidsjaur som blev föst av anställda från länsstyrelsen med skotrar. Han blev därefter sedd helt utmattad och kraftlös, varpå han försvann – helt spårlöst. Det är lätt att tro att han utmattad och kraftlös blev ett lätt byte för illegal jakt, ett öde som så många andra vargar i landet går till mötes. 

Låt vargarna få leva och sköta sitt viktiga jobb i naturen!

Skribenten är administratör i "Ja till varg" och "Bevara våra lodjur" med cirka 12.000 medlemmar.