Det är viktigt att man som konsument är uppmärksam när man handlar sina matvaror, speciellt om man vill tänka på att skydda klimatet, för det är inte alls säkert att handlaren tänker på att erbjuda enbart klimatsmarta produkter fastän sådana finns i närområdet.

.

"Men när jag tittar närmare så står det med liten text längs ner på förpackningen `Produceras i Polen´"

Artikelbild

.

Häromdagen när jag skulle köpa fläskkött så fanns det i hyllan vakuumförpackade paket med texten ”Kött från svenska grisar”. Jamen det är ju bra. En svensk flagga fanns också på paketet för att markera en bra produkt. Den bar butikens eget märke.

Men när jag tittar närmare så står det med liten text längs ner på förpackningen ”Produceras i Polen”. Då har alltså grisen transporterats den långa vägen från Sverige ner till Polen för att paketeras, och sedan transporterats den långa vägen tillbaka till Sverige. Ingen tanke på klimatet där inte!

I sanningens namn ska det sägas att det även fanns fläskkött från närområdet i butiken men det är ju så klart dyrare, men som konsument är det värt att se upp vad man köper om man vill tänka på klimatet, det lär bli mer och mer bråttom om vårt vackra jordklot ska räddas.

.

"När jag behöver strösocker går jag till den andra butiken"

.

I ”min butik” har också det svenska Dansockret i tvåkilosförpackning utbytts till förmån för butikens egen produkt, som transporterats långa vägar från olika länder i Europa, istället för det svenska som enbart transporterats i Sverige. Inget klimatsmart tänkande där heller.

Jag har påpekat det i affären men det har inte vunnit gehör.

När jag behöver strösocker går jag till den andra butiken där det svenska Dansockret finns och då gör jag hela mitt matinköp där. Det må vara en droppe i havet men om alla tänker klimatsmart så känns det ändå hoppfullt.

Hjälp till om ni har möjlighet!

Bäll