Jag är kritiskt till kostpolicyn i Arvidsjaurs kommun. Inom äldreomsorgen i Arvidsjaurs kommun är måltiden en del av omsorgen, en stämningshöjare som ger möjlighet till social samvaro och stimulans.

Lunchmeny 2017-12-31 på Arvidsjaurs kommuns restaurang Spiskroken:

* Förrätt: Tunnbrödssnittar med varmrökt lax.

Artikelbild

SVAR DIREKT av Camilla Grahn. Kostchef, Arvidsjaurs kommun

* Varmrätt: Hemlagade älgfärsbiffar, grönpepparsås och potatisgratäng.

Tunnbrödssnittarna bestod av en snitt till varje gäst, serverad på pappersassiett. Snitten var mindre än en normal tugga för vuxen person. Det fanns dessutom inga alternativ till de gäster som inte kunde äta fisk.

Den hemlagade älgfärsbiffen var mycket torr och hård. Dessutom var färsen inte färdigmald.

Gäster som inte kunde äta den hemlagade älgfärsbiffen, lämnade matsalen hungriga eftersom det inte fanns någon alternativ maträtt.

Det har ingen betydelse vilka fina ord som används vid utförandet av matsedeln, när det som läggs på tallriken inte är ätbart för människor som drabbats av olika funktionsvariationer.

I sammanhanget kan nämnas, att de flesta matgästerna på Spiskroken inte är i skick att våga säga ifrån att maten är undermålig.

Det var smärtsamt se hur trötta och slitna gäster utsattes för förnedringen att lämna matsalen ledsna och hungriga.

Sorgsen anhörig

SVAR DIREKT

Vi är tacksamma för återkoppling på vår verksamhet, så vi kan rätta ut eventuella frågetecken och som hjälp i vår ständiga strävan att erbjuda våra gäster en måltid att njuta av och se fram emot.

Assietterna tog beklagligt nog slut på nyåret och vi har redan beställt fler så att det inte ska upprepas. Storleken på förrätten är anpassad till äldreomsorgen och vi hade några gäster som kom och bad om en till för att den var så god och självklart fick de det.

När det gäller specialkost (att man inte kan äta fisk) så bygger vårt produktionsunderlag på beställningar från äldreomsorgen och där framgår tydligt vem som ska äta vad. De som inte tål fisk fick snitt med rökt renstek och pepparrotsgrädde. Vi uppmärksammade tyvärr att biffarna blev hårda och kommer framöver att använda ett annat recept.

I vår strävan om bästa möjliga resultat för dagen så är en snabb återkoppling av största vikt. Det verkar som om du befann dig i matsalen denna dag och upplevde detta på plats. När jag pratade med köket så fick man inte in någon återkoppling på problemet denna dag. Hade du lyft det med köket hade de kunnat laga ett annat alternativ till den som behövde det.

Camilla Grahn

Kostchef, Arvidsjaurs kommun

Vad tycker du? Håller du med? Skriv en Replik här!