Regionledningen saknar helt klassperspektiv

De föreslagna höjningarna av vårdavgifter slår hårdast mot ekonomiskt utsatta. Regionledningen verkar helt sakna den insikten, skriver S-kvinnorna.

Alla vårdavgifter höjs. Nu ska barnen börja betala för att besöka akutmottagningen till exempel, konstaterar S-kvinnorna och menar att regionledningen saknar klassperspektiv. (Arkivbild)

Alla vårdavgifter höjs. Nu ska barnen börja betala för att besöka akutmottagningen till exempel, konstaterar S-kvinnorna och menar att regionledningen saknar klassperspektiv. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Insändare2019-11-26 10:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionstyrelsen har gått ut med en avsikt att höja egenavgifterna i vården och ta bort nolltaxan för barn och unga upp till 19 år. Vi är starkt kritiska till de höjningar som föreslås, som bland annat innebär att besök hos primärvård och specialistläkare höjs från 200 till 300 kronor. 

Vad gäller besök på akutmottagning för barn och unga upp till 19 år införs en avgift om 120 kronor, från att tidigare ha varit kostnadsfritt. För besök på akutmottagning eller jourcentral höjs avgiften från 300 till 400 kronor. Ett besök på akutmottagning eller jourcentral inklusive ambulanstransport höjs från 500 till 600 kronor.

S-kvinnor Norrbotten är starkt kritiska till dessa höjningar. 

De slår hårdast mot de mest ekonomiskt utsatta grupperna och människorna. Utöver barn och unga är kvinnor en särskilt utsatt grupp med generellt lägre inkomster än män. Inte minst vad gäller äldre och pensionärer där kvinnor generellt har 67 procent av männens pension i inkomst.

Många lever med små marginaler men det verkar inte regionledningen vara medveten om. 

Klassperspektivet saknas, i synnerhet hos regionrådet Linda Frohm (M) som säger ”För de allra flesta är den egna hälsan det viktigaste. Då är det rimligt att man ökar avgiften för vården när man använder den. Det är en liten men rimlig höjning." 

Det är klart den egna hälsan är det viktigaste, men om man måste prioritera bort hälsan för att man inte har råd?

S-kvinnor Norrbotten kräver oförändrade egenavgifter i vården.

Mammografin ska fortsatt vara gratis och fortsatt screening för den som fyllt 75 år.

Mammografin räddar liv och ska så fortsätta göra. KD vill lägga avgifter på mammografin, något som S-kvinnor finner helt oacceptabelt och bakåtsträvande. S-kvinnor vill fortsätt utveckla mammografin och vill att mammografi ska fortsätta även för den som fyllt 75 år. Inte som idag, där screeningen upphör för den som fyllt 75 år. Var femte kvinna som drabbas av bröstcancer är över 75 år. Därför är KD:s förslag om att avgiftsbelägga mammografin förödande. 

Alla kvinnor ska ha rätt till samma förebyggande vård oavsett plånbok!

Uttalandet antaget vid S-kvinnor Norrbottens höstmöte den 9 november.