För varje beslut vi tar skall man göra en konsekvensanalys, jag tror inte man har gjort det i beslutet att rädda miljön genom att sluta äta kött.

Den gas man oroar sig för är metangas den bildas i vommen på alla idisslare och även lite från gödseln.

60 procent av jordens utsläpp av metan beror på mänsklig aktivitet, främst läckage från olje- och gasutvinning, gasdistribution, gruvor, asfalt och soptippar.

Artikelbild

| REGNSKOG. Att röja regnskog för att odla soja tycker Alf Israelsson känns fel.

Under de senaste 200 åren har halten av metan i atmosfären fördubblats, från 0,8 till 1,7 miljondelar av volymen. Metan utvinns från berg, främst i kolgruvor, tillsammans med andra kolväten som används som bränslen. Metan tillverkas också industriellt genom olika kemiska reaktioner, till exempel rötning av organiskt avfall. 17 procent av all produktion av metangas kommer från idisslarnas matsmältning. Metan stannar inte kvar så länge i atmosfären och försurar inte världshaven som koldioxid.

Kommer andelen idisslare att minska då vi slutar äta kött? Kanske den styrda produktionen minskar något, men knappast vilda idisslare till exempel älg, ren, med andra ord alla hjortdjur kommer att öka. Det i sin tur kommer att öka trafikolyckor med vilt och även öka andelen rovdjur, det tror jag inte dagens samhälle klarar av.

.

"Den absolut största gasen som påverkar miljön är koldioxid"

Artikelbild

SOJA. Ständigt återkommande i kosten hos vegan och vegetarianer.

.

Veganrörelsen och djurens rätt har lobbat hårt för att ALL köttkonsumtion är farlig för miljön, men observera att gris och fågel inte är idisslare så de släpper ut mindre mängder och då via sin gödsel som är lätt att ta till vara på som till exempel fordonsbränsle, via biogasanläggningar.

Den absolut största gasen som påverkar miljön är koldioxid, som bildas vid förbränning av fossila bränslen och den koldioxid som inte naturen klarar av att ta upp kommer att försämra ozonskiktet och försura våra hav.

Om man går ut på nätet och ska hitta recept på bra ersättningsvaror för att helt kunna äta vegetariskt hittar man följande:

Till färssås: sojafärs, smulad stekt tofu, linser eller mosade bönor.

Till grytor, grillspett och wok: torkade sojabitar, sojastrimlor, tofu, tempeh, seitan, kinafärs, tzay, rökt tofu.

Filéer, stek eller schnitzel: torkade sojafiléer, tofu, tempeh, seitan, fryst tofuschnitzel, portabellosvamp. (tofu är en färskostliknande produkt gjord av sojabönor)

Soja återkommer hela tiden i form av färs, strimlor, bitar och tofu.

Det är med andra ord mycket svårt att äta näringsrik vegetarisk kost utan soja.

Soja produceras i Asien men även syd Amerika och är en ärtväxt som är rik på fett och protein, på många håll i världen avverkas regnskogar som även kallas jordens lunga som tar upp enorma mängder koldioxid. Våra nötkreatur beskylls felaktigt att vara skyldig till skövlingen av regnskogen, men de äter bara resterna som inte vi kan konsumera. En stor bov till ozonlagrets förtunning förutom bil, flyg, båttrafik med mera är vår vegankonsumtion.

Så till slut; ät vad du vill, gärna närproducerat och tro inte att vegankost räddar jorden.

Alf Israelsson

Rådgivare/konsult inom lantbruket

Svensbyn