INSÄNDARE Självklart ska man kunna parkera i Piteå, även om man inte har en mobiltelefon. Så blir det ju också.

Jag blir dock fundersam då jag läser eftermälet på PT:s webbsida. Då verkar det som att vissa inte vill ta in hur det verkligen blir utan enbart är intresserad av att kritisera och förvränga.

Lika förundrad blir jag över hur vissa fullmäktigeledamöter i talarstolen beklagar sig över att man inte längre ska kunna parkera om man inte har en mobiltelefon. Detta trots att kommunalrådet Lundkvist strax före lagt ett förslag om att det också ska finnas fasta terminaler vid våra p-platser för de som inte har eller vill använda en mobil. Hur svårt kan det vara att förstå? Håller man sig enbart till i förväg färdigskrivna anföranden och lyssnar sen inte alls på det som sägs på mötet?

P-skivan blir alltså kvar, men den moderniseras. Jämfört med idag blir det ingen stor skillnad. Har man ingen analog p-skiva idag måste man gå till någon av brevlådorna som finns för att hämta en p-skiva eller en papperslapp för att skriva ned sin ankomsttid på som man sedan lägger i bilrutan.

I det nya systemet får du, om du inte vill använda din mobil, gå till en fast terminal och knappa in ditt reg-nummer. Då du lämnar knappar du in avgångstid vid samma terminal och behöver enbart betala för tid som överstiger två timmar. Vill du använda din mobil så sköter du allt via den. Enkelt och flexibelt.

Den nya ordningen ger fortsatt två timmars gratis parkering, men med friheten att stå längre om man så vill, mot att man då får betala från timme tre. Ett bra system som ökar flexibiliteten för pitebor och besökare då man inte längre måste ha stenkoll på klockan om när P-tiden går ut. Nu kan man stå så länge man vill. De två första timmarna är gratis, sedan kostar det lite. Ett bättre system än idag.

Peter Roslund (S)