När ska vi män sätta ner foten?

När män får makt och en "position" tror många att de kan göra vad de vill mot kvinnor, men vad gör vi andra?

André Bengtsson har fått nog. "När ska vi män sätta ner foten och reagera när vi ser andra män bete sig som svin?", undrar han.

André Bengtsson har fått nog. "När ska vi män sätta ner foten och reagera när vi ser andra män bete sig som svin?", undrar han.

Foto: Joel Gustafsson

Insändare2019-10-17 11:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Män med makt gör så därför att de tror sig äga rätten göra vad de vill. Men var står då vi andra män som inte är sådana? Var är våra röster som säger att nu får det vara bra? Och varför är det så att när just en viss man beter sig svinigt, blir avslöjad med att vara kränkande i sitt sätt att vara, så mörkas det just för att det är ”han”? 

Varje dag går massor av kvinnor tyvärr med ”klump i magen”, med vetskapen att en ny dag med sexistiska skämt och kränkande kommentarer väntar. De kanske rent av blir tvungna att sätta sig i en vidrig situation för att få behålla jobbet - utan att vi män säger något om hur dessa ”män” beter sig!

Och när kvinnor äntligen hittar styrka i sig själv och väljer att kliva fram med sanningen är nästa utmaning att bli trodd. Då börjar nästa kränkning. ”Nej inte han som är så bra”. ”Det måste vara hon det är nå konstigt med, han skämtade ju bara”. ”Jag har känt han länge och han skulle aldrig göra så.”

Låt oss göra en sak kristallklar; detta är ingen kvinnofråga! Det är en mansfråga!

Det är aldrig hur mannen menade som är vad som spelar roll, utan hur de utsatta upplevde det. Det är aldrig mannen som är offer i en sådan situation. Och kan vi snälla lägga ner den skitursäkten ”jamen det var ju ett skämt!”

Och nej!  Det ska verkligen inte ha någon betydelse om män som kränker, trakasserier eller utsätter en kvinna eller kvinnor för sitt vidriga beteende är en lagerarbetare, företagare, politiker eller någon annan höjdare. Men ändå spelar det så tydligt roll. 

Tystnad om det är en högt upp i en organisation. Upprördhet om en lägre placerad gör samma. Har vi män redan glömt #metoo och hur och varför denna så viktiga rörelse började? En rörelse som inte skall behövas egentligen, men så länge vi män inte sätter ner foten och säger ifrån kommer den fortsätta behövas. Tyvärr.

Jag har som man nu fått nog! Män som kränker och utsätter kvinnor för sexuella trakasserier och som tror sig äga den rätten för att de har makt, pengar, positioner eller vill visa sig ”starka” ska stoppas! De ska avslöjas och plockas bort från sina positioner.

Det är dags för oss män att göra något åt det som pågår! Sätta ner foten och inse att det är vi män som måste och skall börja skapa en förändring och stå på kvinnornas sida, inte förövarens.

Det är dags att vi män som ser detta pågå i vår närhet öppnar käften och säger ifrån!