Lovvärd satsning – men hur blir det med SÄBO?

Bränngärdan vid Timmersvansen är en av tre utpekade platser där Säbo kan byggas. Johnny Lestander ifrågasätter om det finns pengar till ett nybygge.

Bränngärdan vid Timmersvansen är en av tre utpekade platser där Säbo kan byggas. Johnny Lestander ifrågasätter om det finns pengar till ett nybygge.

Foto: Håkan Öberg

Insändare2019-10-12 14:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Med anledning av: Artikeln ”Tajt i budgeten när 11,5 miljoner ska sparas” (2/10)

Intressant med det här med besparingar i den löpande verksamheten, men problemet är ju att budget och besparingar ju skall ställas mot verkligheten. Verkligheten är ju faktiskt den som styr utfallet och inte siffror på ett papper. Så det spelar inte så stor roll om man gör besparingar på 11,5 eller 22 miljoner. Risken är ju ändock att verkligheten kommer att visa ett underskott eftersom att man måste bedriva lagstadgad verksamhet, och man kan ju inte låta gamlingar ligga och dö hemma för att kommunen inte har pengar utan då får det bli ett underskott i stället.

Sedan skall man tydligen enligt en artikel i Piteå-Tidningen satsa stort genom en ny sporthall och ombyggnad av simhallen och det kommer att gå lös på någonstans mellan 115 till 134 miljoner. Då måste man låna och själva satsningen är lovvärd men om man satsar så mycket på bad och idrott hur blir det då med ett framtida SÄBO? Kommer det att finnas pengar till det? 

Har även talat med en person som deltog i kommunstyrelsemötet som talar om helt andra siffror nämligen 105 miljoner, så man ju undrar vad är det som stämmer. Tomas Egmark säger i artikeln i PT att kommunen har 80 miljoner i bank och kan låna 150 miljoner vilket ju blir 230 miljoner men om det nu stannar någonstans mellan 105-134 miljoner för sporthall och simhall då finns det 96-125 miljoner kvar i utrymme. 

Kommer det att innebära att en nybyggnation av SÄBO kan vara möjlig med tanke på att Älvsbyn är en glesbygdskommun och dessutom måste ju kommunen ha en buffert eftersom risken är ju att kommunen kommande år kommer att gå med underskott och då måste det ju finnas pengar till det. 

Den som deltog i mötet som jag talade med trodde inte att en nybyggnad av SÄBO blir aktuell. Dessutom vet man ju aldrig var notan på sport och simhallsbygget stannar vid det kan ju faktiskt skena iväg. Vad jag förstår röstade SD-ledamöterna för det billigaste förslaget på 55 miljoner, undrar varför?