Nu vankas bärsäsong i skog och mark till glädje för oss alla som älskar skogens bär. Dock vill jag uppmana alla bärplockare att inte plocka bär på sommarstugetomter.

Vi som har stugor på Bondön, får varje år uppleva att bären är avplockade från våra tomter, ibland tror man att bärplockarna dammsugit av bären då inte ens kart finns kvar. Ifjol lämnade jag min sommarstuga klockan 19.00 för att återkomma tidigt påföljande dag med bärplockaren i högsta hugg. Döm om min förvåning och ilska när alla bär var borta, blåbär, lingon och hallon.

Dessutom hade bärplockaren troligtvis medtagit sin hund då alla mina blommor i rabatterna var bortkrafsade och trasiga.

Så, plocka bär i skogen, inte på fritidshusens tomter, en del av oss stugägare är till åren komna och kan inte av olika skäl, ge oss ut i skog och mark och är därför tacksamma över de bär som finns lätttillgängliga på våra tomter! Problemet med obehöriga finns tyvärr inte enbart på Bondön och Haraholmen, men vi kan alla dra ett strå till stacken genom att vara uppmärksam på obehöriga med bärplockare som vistas på området och hänvisa till områden där inga privata tomter ligger, om man nu råkar stöta på någon bärplockare utan anknytning till stugtomten/området och som plockar på privat mark.