Kvinnor och HBTQ-personers frihet är under hot i Europa. Starka krafter vill använda EU-valet för att begränsa kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Vänsterpartiet menar att EU-valet i maj blir ett slag om kvinnors och homosexuellas rättigheter.

Vänsterpartiet försvarar kvinnors och HBTQ-personers mänskliga rättigheter varje dag. Både i EU-parlamentet, men även i en mängd europeiska nätverk och genom aktioner på gator och torg.

En rättighet vi kvinnor åtnjuter, som kan tyckas självklar i Sverige är att själva ha makten över vår egen kropp – i den ingår rätten till abort. Här är ett område där vänstern vunnit framgångar i Europa. Hösten 2018 blev rätten till abort verklighet på Irland efter seger i en folkomröstning. I ett land som präglas av den katolska kyrkan är detta ett viktigt steg mot ökade rättigheter för kvinnor.

För mig som har en syster med tre döttrar på ”den gröna ön” är det förstås glädjande. Att de får växa upp i ett Irland som ser deras mänskliga rättigheter lika självklara som männens, värmer förstås ett mostershjärta.

Samtidigt pågår det ett arbete i EU:s korridorer i motsatt riktning.

Bland andra finns en grupp som kallar sig Agenda för Europa. 2013 drog dessa grupperingar igång en namninsamling, One Of Us, som attackerade aborträtten. De består av konservativa och religiösa lobbyister, parlamentariker och intressegrupper i en ohelig allians som hotar kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

One Of Us manifest låter som manuset från TV-serien The Handmaid’s Tale. Den konservativa lobbyalliansen beskriver kvinnors kroppar och livmoder som om den tillhör någon annan än oss kvinnor själva.

Konservativa Agenda för Europa pekar ut sina fiender: Marxism, darwinism och feminism.

I Ungern erbjuds kvinnor lån och ledighet för att föda ”ungerska barn” och högerextrema Alternativ för Tyskland säger ”Nya tyskar? Dem gör vi själva”.

Ingen mindre än EU-parlamentets talman Antonio Tajani ska ha tackat ja till att delta på en konferens som arrangeras av International Organisation of Families i Italien, en paraplyorganisation känd för sin anti-hbtq agenda.

Varför är det här viktigt just nu?

Skälet är att vi har ett val till EU-parlamentet den 26 maj. Ett val som många kanske inte tycker är viktigt, ett val som känns långt borta och komplicerat. Och ja, Bryssel är långt borta och systemet är svårt att förstå. Men mot bakgrund av att konservativa kvinno- och HBTQ-fientliga krafter vill växa sig starkare i EU-valet, är det viktigare än någonsin att rösta vänster.

Rösta på Vänsterpartiet den 26 maj!