Kaffedrickandet kostar 1,60 per kopp

Flera skribenter har reagerat på tidigare insändare om att kaffedrickandet i Arvidsjaurs kommun skulle kosta skattebetalarna uppemot en miljon kronor.

Flera skribenter har reagerat på tidigare insändare om att kaffedrickandet i Arvidsjaurs kommun skulle kosta skattebetalarna uppemot en miljon kronor.

Foto: Tommy Norin

Insändare2019-10-20 10:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av insändarna om kaffedrickandet i Arvidsjaurs kommun.

Under veckan har två insändare skickats in angående kaffedrickandet bland kommunens tjänstemän i Arvidsjaur. Jag upplever att fokuspunkten ligger specifikt på kommunalhusets kaffevanor och skribenterna har gjort uträkningar på tjänstemännens nota. Samtidigt kan jag inte släppa funderingen över vart de två anonyma skribenterna fått sina källor. Speciellt då problematiken tydliggörs ytterligare när skribenterna gjort olika uträkningar på de påstådda kostnaderna.

Att en kopp kaffe skulle kosta 10 respektive 12 kronor styck är dessvärre en grov överdrift. Däremot att räkna ut exakt vad en kopp kaffe kostar är inte helt lätt. Men totala utgiften för kategorin "Kaffe & tillbehör" hamnade avrundat på 82 550 kronor för kommunalhuset förra året. Det blir en ungefärlig månadskostnad på 6 880 kronor och med snitt på 21 arbetsdagar per månad så blir det 328 kronor per dag. Båda skribenterna har utgått ifrån två koppar per dag vilket gör att jag också gör det i min uträkning. Tillsammans med att det skulle vara 100 kaffedrickande anställda i kommunhuset, också baserat på en av skribenterna, så blir det 200 koppar per dag vilket leder till att en kopp kaffe avrundat kan uppskattas till ett värde av 1,6 kronor. 

Därigenom om jag fortsätter uträkningen återigen baserat på skribenternas uträkningar. Då blir 100 tjänstemän x 2 koppar kaffe/dag = 200 koppar varav 1,6 kronor styck = 320 kronor/dag x 5 arbetsdagar i veckan = 1 600 x 4 veckor = 6 400 kronor/månad x 12 månader = 76 800 kronor per år. Vilket totalt blir en väldig skillnad mot för de tidigare skribenternas uppskattningar på en halv miljon respektive nära en miljon per år. 

Naturligtvis kvarstår fortfarande skribenternas övergripande kritik. En andel av Arvidsjaurs skattebetalares pengar går till kommunalt anställdas te- och kaffevanor. Diskussionen är absolut berättigad, men skribenternas argument är tyvärr ogrundade i verkligheten. 

En annan insändarskribent fyller i:

Läser med förskräckelse de uträkningar som görs på det kaffe som dricks på kommunen. 12 kronor för en kopp? Här på vårt företag köper vi in kaffe för 27-33 kronor paketet. Från varje paket får vi ut cirka 60 koppar, vilket ger ett pris på cirka 55 öre per kopp. Lägg då till de ören det kostar i vatten och el så hamnar vi kanske på 58-60 öre per kopp. Med uträkningen 150 anställda skulle det ge en kostnad på cirka 3600 kronor/månad och drygt 43 000 per år.