Med anledning av: Insändaren ”Säg nej till en tågstation i vackra Södra hamn” 31/8.

Vad är det som är unikt med Piteå? Jo, att staden har vatten runt omkring stadskärnan, ett havsbad och en fantastisk skärgård.

Under de senaste åren har man satsat på vackra promenadstråk som binder samman södra och norra hamn. Utsmyckningar och parker. Helt fantastiskt. Man ser fler och fler människor som på olika sätt nyttjar området runt vattnet för att fiska, ha pickning eller promenera.

Området har blivit en samlingspunkt och mycket kan fortfarande göras för att få en oas i Piteå där alla kan mötas och olika aktiviteter uppstår. Nu byggs fler och fler hyreshus centralt så behovet för de här området blir bara större.

Västra kajens camping växer för varje år och man ser fler och fler båtar med främst turister som ankrar där. Kafé, skärgårdsfester, konstbutiker – ja, området går att utveckla hur mycket som helst.

Piteå är och har alltid varit en turist- och musikstad. Havsbadets camping och gågatan kom på 60-talet – mysigt och det lever vi fortfarande på, men hur länge till? Fler och fler butiker i centrum får svårt att få lönsamhet i konkurrens med näthandeln. Vad ska vi göra så att folk fortfarande väljer att komma till Piteå?

Jag tror inte det är tåg som dundrar genom staden eller ökad trafik runt södra hamnen som gör att det är en trevlig stad man väljer att komma till.

Det är självklart att ett ” resecentrum” ska ligga utanför centrala stan , Lomtjärn är ett utmärkt område som ligger mellan Öjebyns industri/företagsområde, musikhögskolan och närheten till E4.

Inga problem att bygga bilparkeringar med laddningsstationer, motorvärmare och så vidare ( det är få som promenerar till tåget). Den tunga trafiken hamnar utanför stadskärnan och omlastningsterminaler finns det plats för. Man utforma området runt station så att det blir en fin plats som möter de som kommer från tåget innan man sätter sig på pendelbussen eller taxin som tar en dit man vill.

Instämmer helt med signaturen Sara i det hon skrev att Piteås styrande gjorde ett stort misstag då de placerade Kappa på mark som kunnat bli otroligt fina bostadsområden och det beslutet kommer vi att få leva med oavsett vad som händer i framtiden med fabriken. Järnvägsspår som dras försvinner aldrig och ser man på vad som hänt runt gamla järnvägslinjer är det ingen munter syn.

Jag tycker också att vi Pitebor måste inse hur viktigt det är att Piteå förblir en mysig småstad med närhet till vattnet om vi ska få våra barn, barnbarn att stanna i Piteå, att de som varit i väg och väljer att flytta tillbaka till Norrbotten väljer Piteå i stället för andra städer.

Jobb är nummer ett men hur mysig staden är också det som avgör var du bosätter dig. Det är många som väljer att pendla och då går det lika lätt om inte lättare att ta sig till Lomtjärn.

Ja till Botniabanan men inte i centrala Piteå.

Tacksam om jag kunde få svar från någon som vet varför man föreslagit att järnvägen ska dras genom Piteås centrum och i närheten av vår största turistanläggning. Hur har man tänkt?