REPLIK

Med anledning av: insändaren ”Klimatskeptiker bekräftar nya rön” (18/2).

Intressant läsning av Hansi Gelter, en biolog och polarforskares analys av Orvo Hannlövs kunskap på området.

Intressanta ord han använder när han analyserar Hannlövs tal om ”skrämselpropaganda” och ”bluffartiklar”, samt att dessa klimatskeptiker (som ju Hannlöv ju definitivt kan anses tillhöra) i princip kan jämföras med religiösa fanatiker.

Det beteende som är utmärkande för Hannlöv inte är ovanligt, nämligen förnekandet.

Självfallet har vi en klimatförändring och det förstår i princip en 5-åring men inte Hannlöv eftersom allt som han inte tror på är bluff och skrämselpropaganda när det i verkligheten handlar om att inte vilja ändra sitt sätt att leva.

Det minst sagt märkliga är ju att sådana som Orvo vill fortsätta att leva som de alltid gjort och när det tillsammans med alla andra orsakar sedan kommer att innebära att vi får mängder med klimatflyktingar då ska vi ju självfallet inte ta hand om dem utan de får skylla sig själva.

Men det finns ju också de som i dag påstår att förintelsen av dryga 6 miljoner judar aldrig har hänt. Det finns till och med de som använder Bibeln som argument för att jorden är platt, i till exempel Matteusevangeliet 4:8 när Jesus frestades av djävulen och ”djävulen tog Jesus upp på ett högt berg och visade Jesus världens alla riken och dess härlighet” vilket då skulle tyda på att jorden är platt.

Klimatförnekelse är faktiskt jämförbart med förnekelse av förintelsen eller tron på att jorden är platt. Dessutom är den väldigt farlig eftersom om vi inte gör något är det snart försent.

Tyvärr tror jag inte att det är någon större idé att skriva dessa ord eftersom Orvo Hannlöv inte är mottaglig för några andra argument än sina egna.