Veckans färsking har i många år varit ett populärt inslag på Radio Norrbotten. Med lokala musiker, sångare och låtskrivare som har fått visa sina produktioner. En del bidrag har inte spelats kanske beroende på att det inte har fallit i smaken hos den som styr detta inslag.

Reglerna säger att det skall vara en norrbottning som står för produktionen. Endast eget material gäller absolut inga covers. Döm om vår förvåning när vi sitter och lyssnar på Radio Norrbottens veckans färsking och hör vi en låt av Mikael Wiehe med en kille och en tjej som heter Lovisa Lekfalk och Filip Lundgren. Men detta är ju en covers, inget fel på sången och musiken.

Vi läser på radions hemsida där Filip säger att han har skrivit en ny text. Att byta ut ett ord i refrängen på en lång text och tre ord i sista refrängen har man skrivit en ny text då, när 95 procent av sången har originaltext? (6 verser + 3 refräng) Detta är säkert okej för M. Wiehe.

Har man ändrat reglerna nu för veckans färsking så detta är okej? Eller diskvalificeras liknande i fortsättningen?

Detta är inte seriöst enligt era egna reglar, eller har det smugit sig in mygel även i veckans färsking en liten gräddfil för vissa personer med kontakter på radion. Behandla alla efter samma regler så intresset bland lokala artister fortsätter.

”Trogen Lyssnare”

Med hopp om mer blandade musikstilar

.

SVAR DIREKT

Veckans Färsking är en mycket populär programpunkt hos både lyssnare och musiker som får gensvar och uppmärksamhet i hela Sverige.

Uppskattningsvis får P4 Norrbotten in 200-300 låtar varje år och vi väljer ut 40.

Urvalet sker genom en process där kvalité genomsyrar vilka låtar vi väljer att lyfta fram.

Urvalet av Veckans Färsking görs också med P4:s musikpolicy i åtanke, men tar ofta ut svängarna mer genrémässigt än den musik som ligger i ordinarie spellista.

Att välja ut Veckans Färsking är ett både utmanande och roligt arbete för vår producent – och ett val som engagerar många!

Vi har valt att se denna specifika låt, där jag vill va, som en omarbetad version - aktuell och färsk att lyfta fram då låten lanserats i ny kontext och produktion med musiker från Norrbotten.

Även kopplingen till länet och i vilken utsträckning alla i en produktion måste vara knutna till Norrbotten är en bedömningsfråga.

Och svar på frågan: Nej, rena covers kommer inte vara de låtar vi väljer att lyfta fram, varken idag eller framöver.

Patrik Boström

Kanalchef

Sveriges Radio Norrbotten