Rådjuret är ett otroligt vackert vilt. Jag har tidigare skrivit om rådjurens situation när det gäller att komma åt mat för att överleva. Den här synen vill nog de flesta som gillar rådjuret hålla med om.

Den stora bocken uppvaktar sin get genom att förfölja henne precis överallt. Hon släpper inte till honom före att hon känner sig mogen. Till sist efter många häxringar låter hon honom komma till.

Verkligheten kan dock se helt annorlunda ut. Den här vintern är fruktansvärd för rådjuren. Här gäller djungelns lag för att komma åt mat. Detta har jag själv observerat på min utfodring.

Jag har samtidigt sett åtta rådjur. Som jag sagt tidigare så råder en otroligt strikt hierarki bland djuren. I den här gruppen fanns ett djur som var betydligt mindre än de andra. De äldre djuren tryckte hela tiden bort honom från utfodringen på ett mycket bryskt sätt. Hur ska den undantryckta individen klara sig?

Det enda sätt som jag ser är att sätta ut foder på tio till femton ställen. Får han inte i sig näringsrikt foder kommer han att svälta ihjäl.

När ett rådjur svälter ihjäl försvinner underhudsfettet, sedan inälvsfettet som finns upplagrat i bäckenhålen. Till sist så försvinner fettet som är upplagrat i benmärgen.

Sedan är det slut trots att det börjat komma fram bärris och örter från markskiktet klarar inte rådjuren av att tillgodogöra sig detta. En del vet jag kommer att säga ”låt det ske, det är naturens lag att bara de starkaste ska få föra sina gener vidare”.

Jag resonerar inte så. Jag och min viltvårdare gör allt vi kan för att så många djur som möjligt ska överleva. Det kostar mycket arbete och en del pengar men det är det värt.