INSÄNDARE Om ungefär 1,5 år så är det val. Vem som kommer att leda landet efter nästa val är nog frågan som många ställer sig.

Kan Regeringen sitta kvar eller tar Alliansen över? Ända sedan Anna Kinberg Batra tog över som ledare för Alliansens största parti, så har jag haft svårt att se henne som nästa statsminister. Orsakerna är flera, jag tror inte hon går hem i stugorna, hon har för lite pondus och partiet verkar inte heller veta vad de vill. Sen det allra viktigaste, hur ska hon och Annie Lööf kunna regera tillsammans? Jag tror båda två ser sig själv som ledaren av Alliansen och båda vill nog helst av allt bli landets första kvinnliga statsminister.

Nu när Anna Kinberg Batra sträckt ut sin hand mot SD och Jimmie Åkesson, så ändras dock spelplanen.

Anna Kinberg Batra är pressad och ser nog detta som sin stora chans att kunna leda landet efter nästa val. Fler Allianspartier kommer nog säkert följa med på tåget innan valet. Det är en sak att ta avstånd från SD nu och en sak att ta avstånd från partiet, när makten och härligheten lockar bakom hörnet.

I dagsläget har M och SD cirka 46 procent av rösterna tillsammans, tillräckligt för att bilda en minoritetsregering. Men vad händer om till exempel SD hamnar på 26 procent av rösterna och Moderaterna på knappt 25 procent. Då skulle de kunna ha en majoritetsregering tillsammans. Vem blir ledare då? Kan vi ha en statsminister efter nästa val som heter Jimmie Åkesson?