Bibeläventyret blir indoktrinering

Insändare2019-11-24 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av diskussionen om “Bibeläventyr” i skolan.  

Vi förstår att kristna inte har något problem med att skolor tar in olika kristna inslag då ni ser er religion som något bra som alla borde vara en del av. Men alla tycker inte som ni, vissa är asatroende, muslimer, hinduer eller inte troende alls.  

Testa att sätta er in i deras skor. Är du som kristen ok med att Satanistiska samfundet arrangerar “Satans (vad) roliga lekar”? Muslimer arrangerar “Koranen-Kabaré”? Eller om någon icke-religiös organisation arrangerade “Ihopdiktat med en apostat”? Skulle ni låta era barn gå på det?.  

Sverige är inte som många tror ett kristet land, vi är en sekulär demokrati med religionsfrihet, ingen religion ska ha företräde i det offentliga. Självklart ska alla få lära sig om hur kristendomen format västvärlden och vårt land, men de ska också lära sig hur islam format mellanöstern, buddhism delar av asien, om satanismens tillväxt, hur asatron försvann och vad det innebär att var icke-troende. Men det är i kontext av historia och samhällskunskap, inte lekar på lektionstid för då är det indoktrinering.  

Vi hoppas att Linda Andersson (Porsnässkolans rektor), skolinspektionen med fler förstår den problemformuleringen vi försöker lyfta och ändrar sin inställning. Religion i skolan är ok, så länge alla får lika stor plats. Om ni vill fortsätta med bibeläventyret får ni även bjuda in muslimer (shia och sunni), satanister, buddhister, asatroende, Jehovas vittnen, Mormoner, Samer, Pastafarianer och oss som inte tror på gudar, väsen eller det övernaturliga.