Är spelandet orsak till våld?

Insändare2019-11-28 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång jag ser på nyheter, sociala medier eller till och med på Youtube så ser jag ”spel är orsaken till våld”. Jag som har spelat hela mitt liv tycker att det är ganska kränkande. Det är som att säga att jag är farlig för att jag spelar spel, att alla barn och vuxna som spelar är farliga. Det finns andra orsaker till våld. 

2015 gjordes en studie om våldsamma spel och filmer och studien visade att våldet minskade under tiden studien var igång. Enligt en forskare vid Rochester-universitetet är det inte våldsamt innehåll som gör folk aggressiva utan hur svårt ett spel är och även då är det bara frustration. 

Det finns andra orsaker till våld. Om man skulle fråga någon person på gatan som har spelat våldsamma spel hela sitt liv skulle alla säga att de inte är våldsamma eller till och med att de hatar våld. 

Att folk börjar säga att spel är orsaken till våld är bara en ursäkt till att få andra att sluta spela. Varifrån fick de idén att spel orsakar våld? Det är som att säga att korv gör folk galna.

Tv-spel kan faktiskt hjälpa folk med koordinationsförmågan och till och med att slappna av. 

Bara för att spelen är våldsamma betyder det inte att det gör folk våldsamma, oftast händer faktiskt motsatsen. Spel gör för det mesta folk lugna, men det finns förstås spel som är så svåra att människor blir arga och frustrerade. Och säger man att spel gör folk våldsamma så kan man säga detsamma om filmer och böcker.

Jag vill att folk ska vara mindre fokuserade på spel för det finns andra orsaker till våld och jag vill att folk ska fokusera på rätt saker.
 

Läs mer om