Är en politiker värd 100 000 i månaden?

Vi måste börja diskutera mer om hur vårt samhälle ska se ut. En enorm egoism har styrt ända sen 80-talet.

Ansvarsfulla jobb ska premieras i lön, visst, men en lokalvårdare på ett sjukhus har till exempel ett väldigt ansvarsfyllt arbete ändå har hon dålig lön, konstaterar skribenten. (Arkivbild)

Ansvarsfulla jobb ska premieras i lön, visst, men en lokalvårdare på ett sjukhus har till exempel ett väldigt ansvarsfyllt arbete ändå har hon dålig lön, konstaterar skribenten. (Arkivbild)

Foto: Janerik Henriksson / TT

Insändare2019-11-25 14:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Alla ska ha bättre lön, är en direktör värd flera miljoner medan en lokalvårdare inte ens är värd 25.000 i månadslön, en politiker hundratusen i månadslön? 

Vad gör ett sånt tänk med oss i vårt samhälle, jo vi blir mer egoistiska, mer köpsugna, Kapitalismen frodas just på detta sätt, att vi blir lurade.

En människa med mycket ansvar ska ha mer i lön? Ja, men hur definierar vi ansvar? 

En lokalvårdare på ett sjukhus kan ha så stort ansvar att det påverkar liv och död hos de som är sjuka och behöver vård på detta sjukhus, sköter inte lokalvårdaren sitt jobb, struntar i sitt ansvar, så kan människor bli ännu svagare och rent dö av infektioner som slarvig städning kan orsaka. 

Är människoliv mindre värda än en massa pengar? Yrkesstolthet har alltid varit ett motto som vi är många som jobbat efter, Jag har själv jobbat i vården, allt från skurat golv och torkat kiss och bajs, till att ha handlett och utbildat personal, elever och anhöriga i demensvård. 

Fick hjärtstillestånd, pacemaker och blev svårt sjuk av detta, sjukpensionerades vid 53 års ålder, "slut som artist" efter att ha jobbat mer än heltid mesta delen av mitt yrkesliv, som startade som praktikant på långvården som 16-åring, sen sjuksköterskestudier, vidareutbildning i psykiatri, geriatrik, gerontologi, vårdlärarutbildning och så vidare.

I våras blev jag pensionär och har 11.000 kronor i grundpension. Är jag inte värd mer? Jag tycker att jag har det bra, lever för dagen och njuter av livet, kompisar, att röra på sig och siktar på att träna upp mitt hjärta så att det orkar en par år till, mycket diskussionslysten och vill påverka alla runt ikring mig, familj vänner och bekanta samt allmänheten i de enstaka föreläsningar jag fortfarande håller. 

Vad är viktigt här i livet, hur fungerar vi människor, och framförallt hur fungerar vi om vi får demenssjukdom. Jo, nuet är det enda som existerar, nyss finns inte, framtiden bryr jag mig inte om, bara jag mår bra, att bli älskad och uppskattad för den jag är, att jag har ett värde i mig själv, som inga pengar i världen kan hjälpa.

Det är Livets mening för alla, oavsett bakgrund, ras, religion, yrke eller kön. Det är nu som gäller och vårt ansvar för alla som kommer efter oss. Bry oss om kommande generation, vår värld och det ansvar vi har inför dessa. Inga pengar eller löner spelar nån roll, varför är det så himla viktigt i dag då?