Att politiker allt oftare styrs av sina egna intressen än av ideal är inget nytt. Men att så öppet ljuga och till på köpet inta en bisarr linje som så markant skiljer sig från partiets grundvärderingar är faktiskt häpnadsväckande. Att dagens neoliberala version av Centern (förutom utökat flygresande) stöder upprustning och kärnvapen får nog Fälldin att vända sig i sin grav.

.

Med anledning av: Debattartikeln ”Hög tid för Sverige att ta ställning” publicerad 30 januari.

.

Rysskräcken i artikeln är skrattretande och skrämmande på samma gång. ”Pax Americana” är det de neoliberala skribenterna tycker att vi ska förlita oss på: amerikanskt världsherravälde, det vill säga att USA:s trygga hand ska skydda oss. Men är det en särskilt klok idé att sälja ut den svenska neutralitetsprincipen till, enligt mitt sätt att se på det, amerikanska krigshökar och en finansiell elit som öppet stöder paramilitära mordskvadroner värden över, utrustar terrorister med vapen, inte drar sig för att bomba ihjäl civila varhelst man finner det gott för den amerikanska överklassens fortsatta överhöghet?

Är det tryggt för Sverige att underställa sig en statsmakt vars mål är att testa nya massförstörelsevapen på fattiga civilbefolkningar långt bort från USA?

Är det bra att Sverige förlitar sig på en amerikansk överbefälhavare som är en rasistisk såpoperakändis som förnedrar kvinnor och provocerar och förolämpar övriga statsledare.

.

"Det är ingen tillfällighet att Amerikas militärbudget är tio gånger högre än Rysslands ..."

.

Ändå är Trump jämförelsevis en mes. Det var trots allt Obama - med Hillary Clinton vid sin sida - som förstörde Libyen som modern stat och kickstartade den mänskliga panikflykten till Europa. I USA var Obama känd bland invandringsgrupperna som ”chefsdeportören”. En av hans sista handlingar som president var att underteckna en proposition som tilldelade rekordsumman 618 miljarder dollar till Pentagon, vilket återspeglade dominansen av fascistisk militarism i USA:s regeringar.

Trump, som nu ännu en gång vill "modernisera och bygga om" den amerikanska kärnvapenarsenalen, har anammat detta och till och med överträffat det militära anslaget.

Det är ingen tillfällighet att Amerikas militärbudget är tio gånger högre än Rysslands och att USA i sitt desperata strävande efter fortsatt världsdominans har över 800 militärbaser utomlands medan alla världens andra länder tillsammans har cirka 30 militärbaser utanför sina egna gränser.

Vägen framåt är inte medlemskap i NATO, även om lättköpta och korrumperade svenska politiker basunerar ut det gång på gång. Den enda vägen framåt är förståelse, nedrustning och ett ständigt närmare samarbete över gränserna.

Tobias Drejby

Frilansande journalist och utflyttad Älvsbybo