Debatt Att få resa runt i Sverige och träffa folk är det absolut bästa med mitt arbete som socialförsäkringsminister. I dagarna har jag besökt Piteå för att bland annat träffa välfärdspersonal och pensionärer.

För att få lyssna in men också berätta vad mina visioner för mandatperioden och Sverige är.

Jag vill skapa ett samhälle där män och kvinnor ges samma möjligheter till liv och utveckling. Detta är ett av mina och socialdemokratins viktigaste mål.

I det samhället ska inte makt, ekonomi eller livschanser begränsas av ditt kön. Genom historien har människor kämpat för att skapa ett mer jämställt samhälle. Nu är det upp till oss att bära facklan vidare.

I dag lever vi i ett samhälle med ojämlik fördelning av makt och inkomster. Vi dras fortsatt med en arbetsmarknad där män och kvinnor jobbar inom olika sektorer. Kvinnodominerade områden har lägre löner, högre andel deltider och högre risk för ohälsa.

Utvecklingen går åt rätt håll men alldeles för långsamt. Vi har fortfarande lång väg kvar. Vi är ett feministiskt parti och vill därför prioritera:

1) Ett jämställt föräldraskap och barns lika villkor. Vi ska införa en familjevecka. Föräldrar ska inte lämnas ensamma i den stress och press det innebär att kombinera familj och arbete.

2) Bekämpa ohälsa och otrygghet. Du ska ha arbetsplatser som håller dig frisk. Det ska vi arbeta för både nationellt och lokalt. För dig som ändå blir sjuk ska sjukförsäkringen innebära trygghet. Där är den utredning som pågår över sjukförsäkringen central.

3) Jämställda och trygga pensioner. Alla förtjänar att leva ett gott liv och ha en trygg pension. Ålderdom ska aldrig betyda fattigdom. Därför ska vi fortsätta höja pensionerna för de pensionärer som har det tuffast och stärka pensionerna för våra barn och barnbarn genom höjda avgifter till pensionssystemet.

Detta är nödvändiga reformer i en tid där jämställdheten är utmanad, både i världen och i Sverige.

Det dags för förändring och göra verklig skillnad. Det kommer vi socialdemokrater göra.

Detta och mycket mer hoppas jag att jag fick prata om när jag besökte Piteå.