Debatt Under ett år dricker vi i Sverige ungefär 690 miljoner liter läsk, vilket motsvarar i snitt 68 liter per person. Nu i påskhelgen kommer vi tillsammans dricka ungefär 10 miljoner liter påskmust och i Norrbottens län förväntas varje person dricka i snitt en liter påskmust var.

Det innebär väldigt många burkar och PET-flaskor.

I Sverige har regeringen beslutat om en målsättning där 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Under 2018 pantade vi svenskar mer än någonsin, men vi har fortfarande en bit kvar upp till målet.

Artikelbild

Peter Fjällborg, vd Coop Norrbotten.

När vi pantar bidrar vi till ett mer hållbart samhälle genom ökad återvinning och minskad nedskräpning.

När du pantar i en Coopbutik kan du välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Då bidrar du till att plantera träd och därmed bekämpa både fattigdom och klimatförändringar samtidigt.

De senaste fem åren har varit de varmaste som uppmätts på jorden. Klimatförändringarna påverkar oss i Sverige redan i dag men drabbar framför allt de människor som lever i extrem fattigdom och som försörjer sig på jordbruk.

För dem betyder torka och extrem¬väder också förlorade skördar, allt mindre mat på bordet och att barnen inte kan gå till skolan.

Artikelbild

Maria Schultz, Vi-skogen.

För hundra pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera fem nya träd. Träden, som planteras tillsammans med grödor, bidrar till ökade skördar – både indirekt och direkt.

Trädplanteringen motverkar klimatförändringarna genom att koldioxid binds och lagras i träd och i mark. Träden ger dessutom frukt, foder till djur och byggmaterial.

Artikelbild

Charlotta Szczepanowski, Coop Sverige.

De skyddar också från stark sol, hindrar bördig jord från att spolas bort vid kraftiga skyfall och kan bidra till att hållbart nyttja och bevara biologisk mångfald.

Bara under förra året skänkte kunderna i Coops butiker i Norrbottens län 253 215 kronor i pant, vilket motsvarar 12 655 nya träd i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Tillsammans med andra svenskars pant motsvarar det hela 330 000 nya träd!

Varje krona som skänks gör verklig nytta i en del av världen som är hårt drabbad. Det är enkelt att hjälpa till. Panta din påskmust och var med oss och gör världen lite mer hållbar!