Det behövs en förändring i narkotikapolitiska frågor och det behövs speciella långsiktiga åtgärder. Den utveckling som vi har sett gällande nätdroger sen 2011, är en spiral som olyckligt fortsätter att skörda människoliv, dödsfall och självmord till följd av narkotika.

Vårt län är i en allvarlig situation när det gäller nätdrogerna och hur de etablerat sig. Tillgången är stor och hanteras enkelt via nätet. Men det finns fortfarande en etablerad tillgång ute på gatorna som med vilka andra droger som helst.

Vi kan se att missbruket av cannabis bland unga återigen ökar med en skrämmande fart. Vi är många som varnat för den här utvecklingen, att lagliga substanser kan flöda in, när vi inte har en lagstiftning som effektivt motverkar tillgång eller införsel, det är helt vansinnigt!

.

"Jag vill se en lagstiftning som gör alla psykoaktiva substanser olagliga från den stund dem kommer in i vårt land"

.

Hur är det ens möjligt att vi inte har en effektiv lagstiftning på ett annat sätt än vad som finns idag?

Jag menar nu inte en lagstiftning som är till för att straffa den som är i ett beroende eller den som är på väg mot en säker död genom missbruket, utan jag menar en lagstiftning som slår hårdare mot de empatilösa och giriga typer som tjänar enorma pengar på att sprida ut detta gift i vårt samhälle, som struntar fullständigt om unga fastnar och att människor dör, för med sitt gift rekryterar de hela tiden nya kunder.

Jag vill se en lagstiftning som gör alla psykoaktiva substanser olagliga från den stund dem kommer in i vårt land. En lagstiftning som har straff för försäljning av droger som står i proportion till det lidande droger man säljer skapar.

Dödar man en människa med vapen får man ett hårt straff. Säljer man droger som människor dör av, får man inget straff alls. Låt oss ändra på det.

Människor dör. Inte missbrukare. Inte knarkare. Nej människor! Allt annat än noll dödsfall är ett misslyckande. Allt annat än noll som debuterar eller hamnar i en aktiv beroendesjukdom, det är ett misslyckande. Allt annat än att alla människor får hjälp innan droghelvetet släcker deras liv, är ett misslyckande!

Alla dom som lever i ett beroende är människor. Någons förälder, syskon, son eller dotter, det får vi aldrig glömma. Vi måste skapa ett samhälle där vi genom handling slutar stigmatisera människor. Jag vill se en missbruksvård som tänker människors bästa före ekonomi och budget. Ett samhälle där människor inte kommer tillbaka till en halvtom soc-lägenhet utan sysselsättning med ett samtal i veckan är vad eftervården består av.

Vi har nolltolerans mot dödsolyckor i trafiken och nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatserna. Vi har en nollvision mot droger i samhället. Men vi har inte en politik som faktiskt speglar en nolltolerans mot narkotikadödligheten.

Kan vi slå oss på bröstet och säga att vi är nöjd med lagstiftningen, med det förebyggande arbetet mot droger, hur vården fungerar för dom som vill bli drogfria, synen på de beroende?

Det måste finnas evidens och forskning som stödjer säger man. Men det behövs mer och ny kunskap. Och den kunskap finns redan bland alla oss som gått före och haft tur överleva ett missbruk. Använd oss och den kunskapen samt erfarenhet som vi har i arbetet med framtidens missbruksvård och narkotikapolitik.

Det behövs ett nytt sätt att tänka och det behövs en förändring. För idag är inget annat än ett narkotikapolitiskt misslyckande!

André Bengtsson (S)

Drogförebyggare, kandiderar till kommunfullmäktige i Piteå