Den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Låt oss hedra den genom att varje dag hedra kvinnor genom att visa dem samma respekt som vi visar män, att behandla dem likvärdigt för till syvende sist handlar det om en sak – människor.

Det finns ett glastak för kvinnor, ett hinder att nå vissa positioner i livet, som styrs av i huvudsak män. Det finns även kvinnor som trycker ner kvinnor, oklart varför men antagligen för att det är som för män – vissa kvinnor är ett hot mot min makt eller position och ska därför tryckas ner.

Ställ frågan till dig själv, hur vill du att din dotter, mor eller fru blir bemött av andra män? Hur bemöter du andra män, genom att ta dem i skrevet utan anledning eller utan godkännande? Om du inte gör så, varför då göra det mot kvinnor?

2017 hände något. Metoo-rörelsen växte och tog över världen för att spridas i olika yrkesgrupper och branscher. En frigörelse för kvinnor på ett sätt som skakade om världen. För vissa blev det stora konsekvenser där män som förgripit sig mot kvinnor i åratal fick stå till svars för sina handlingar. Handlingar som varit möjliga tack vare kulturer i samhället, i arbetslivet, i olika branscher där män bestämmer och kvinnan ska behaga mannen.

Unga kvinnor i arbetslivet råkar ofta illa ut, särskilt om det är i en mansdominerad bransch. ”Kom och sitt i mitt knä”, ”behöver du hjälp lilla flicka?”, ”men lilla du inte klarar du av det där jobbet även om du är söt”. Kommentarerna är många, kan framstå som oskyldiga men är likväl sexistiska och nedvärderande med fokus på kön.

Men det kan ofta vara värre än så, vilket berättelserna från Metoo-rörelsen bevisat. Kvinnor blir utsatta för kränkningar, sexuellt ofredande, övergrepp av olika slag för att sedan förnedras i efterhand som lättfotade, att hon fick vad hon förtjänade.

Vi män har ett ansvar att respektera och hylla kvinnor, inte bara under 8 mars som är internationella kvinnodagen, utan att göra det varje dag. Förändringen kommer inom oss. Vi har ett val att göra när vi är i samhället, på arbetet, i politiken eller krogen – visa respekt för andra oavsett kön.

Internationella kvinnodagen. En dag där kvinnor uppmärksammas lite extra. En dag som egentligen inte skulle behövas på samma sätt som Metoo-rörelsen inte skulle behövas. Om kvinnor var jämställda männen. Om män skulle respektera kvinnor för deras kompetens, intelligens och kunskap istället för enbart deras kön.

Robert Savela