Med anledning av: insändaren ”Klimatskeptiker bekräftar nya rön” publicerad 18 februari.

Hansi Gelter (H-G) är förfärad över att jag har en annan åsikt än han om orsaken till klimatets svängningar. Jag lär nog ha det i fortsättningen också tills han eller någon annan kan bevisa att människan orsakar förändringar i klimatet.

Det finns nämligen inga säkra bevis för det ännu i dag. Det finns massor med forskare som har en helt annan uppfattning än H-G och IPCC.

Artikelbild

| Orvo Hannlöv.

Jag har aldrig motsatt mig att det finns och har funnits svängningar i klimatet, för skiftningar har funnits i flera tusen år i klimatet, långt före bilars och fabrikers existens.

H-C har rätt i att jag anser att resurser i första hand ska gå till sjukvården så inte människor behöver dö i onödan, på grund av att man prioriterar andra områden, framför allt klimatet, utan att man ens med säkerhet vet att det har någon effekt.

Sedan är det så att, jag rimligtvis bör få ha en annan åsikt än H-C.

Vad jag förstår är det väl folks olika åsikter som ska debatteras på sidan och vad som är rätt eller fel återstår ju att se.

IPCC har i varje fall gått och ut och förvridit klimatdebatten med halvsanningar som grund för spekulationer, datorsimuleringar och rena gissningar om framtiden.

Polarisarna mår bra och inget visar på att de ska smälta bort.

Isbildningen på Grönland var större än vanligt 2016-17 och ökade med 150 kubikkilometer, under 2017-18. Isen på Arktis har de senaste tio åren haft en utbredning av 5-6 kvadratkilometer. Isbrytaren Oden mötte under 2018 den svåraste isen på 15 år på väg till Nordpolen.

Isbjörnarna mår bra. Antalet uppskattas nu till 25.000-30.000 björnar.

Sedan jakten på dem förbjöds 1973 har antalet tiodubblats, så stammen är god. Det är alltså inte som Naturvårdsverket påstått att isbjörnarna håller på att försvinna på grund av klimatet.

Växterna mår bra av mer koldioxid.

Det påverkar inte klimatet märkbart. Klimatets förändringar påverkas mest av Solens varierande aktivitet, det visar mycket forskning på. Vanligen har Solen 50-250 fläckar per månad. Nyligen var 32 av 33 dagar utan solfläckar. Det brukar betyda att klimatet blir kallare.

Sedan 1950 har den globala temperaturen stigit med några tiondels grader. Växterna behöver solsken, värma, koldioxid och vatten.

Larmen om extremväder är vilseledande. Vi är inte på väg mot varmare klimat, tvärtom.

På grannplaneterna påverkar halten koldioxid inte temperaturen och detsamma gäller jorden. Utsläppen är bra. De ökar våra skördar.

I USA har närmare ett tjugotal nu dött av kylan. Det är så kallt att marken spricker. Det handlar om historisk kyla, säger Chicagos borgmästare. Myndigheterna där har varnat för ”livsfarliga temperaturer”, med risk för köldskador på blottlagd hud efter bara fem minuter.

Man kan undra vad Al Gore och IPCC tänker när klimatet verkar gå mot betydligt kallare väder än tvärtom, som de försökt skrämma folket med.

Polarisarna skulle smälta och haven stiga med stora översvämningar och katastrofer av värmen som skulle bli framöver enligt dem och andra miljöfanatiker.

Klimathotet verkar vara avsett att lura oss in i en global planekonomi, NWO New World Order, är målet för ledare i FN, IPCC, politik och näringsliv. Vi får hoppas på att folk börjar ifrågasätta mer.

Att vi i Sverige ska vara bäst med att satsa enorma pengar på klimatet när det inte finns något som tyder på att det skulle förändras är inte klokt, vilket vi får hoppas på att folk börjar förstå och protestera mot galenskaperna.