Klimatfrågan är jobbig att tänka på och en del partier vill hitta ursäkter för att slippa.

Moderater och Sverigedemokrater lägger nu kampanjpengar på att angripa Miljöpartiet och sprida missförstånd om än det ena än det andra.

Något som även Piteå-Tidningens ledarskribent inte heller kunde låta bli i lördagstidningen.

Med anledning av: Ledaren ”Miljöpartiet är ute och cyklar” av Kata Nilsson, publicerad 18/8.

Miljöpartiet påstås jobba för en särskild skatt på att storhandla, eller att alla människor skulle tvingas köra lådcyklar. Miljöpartiets politik beskrivs i ledaren som verklighetsfrånvänd och extrem i likhet med Sverigedemokraternas extremism.

Miljöpartiet tycker inte att det är rimligt att alla ska skaffa lådcykel, vilket de allra flesta nog förstår. Och för att förtydliga så har Miljöpartiet i Piteå inga som helst planer på att driva frågan om att avgiftsbelägga de som handlar på BackCity.

Att leva i staden eller på landet, i norr eller söder, innebär olika livsförutsättningar. Sverige behöver därför olika former av klimatpolitik . Miljöpartiet presenterar ett ambitiöst program för politik som gynnar den delen av landet där vi bor:

Skattesänkningar i särskilt utsatta kommuner.För att ge kraft åt särskilt utsatta kommuner vill vi göra skattesänkningar på ungefär 1 000 kronor i lägre inkomstskatt per månad och halverade arbetsgivaravgifter. Detta gäller för Norrbotten Arjeplog, Arvidsjaur, Pajala, Övertorneå, Överkalix, och Jokkmokk.

Intäkter från vindkraft ska stanna i kommunen.Vindkraftens utbyggnad ger idag staten intäkter i form av fastighetsskatt. Miljöpartiet vill ändra det så att kommunerna får intäkterna istället. På samma sätt ska intäkterna från fastighetsskatten på vattenkraft gå till regionerna istället för staten.

Vi vill också:

Införa ett avståndsbaserat reseavdrag som gynnar människor på landsbygd istället för dagens system som mest gynnar människor runt storstäderna som redan har tillgång till kollektivtrafik.

Stärka svensk och ekologisk matproduktion. Vi vill bland annat lägga en avgift på importerat fulkött som kunnat bli billigt för att djuren betalat priset.

Bygga ut bredband i hela landet.

Flytta fler statliga jobb från Stockholm.

Sänka skatten och minska krånglet för de minsta företagen.

Öka tillgången på högre utbildning över hela Sverige och göra det lättare att läsa på distans.

Bygga ut järnväg, kollektivtrafik och cykelvägar i hela landet.

Tillverka våra egna bilbränslen i Sverige, så vi kan leva där bilen behövs även efter oljesamhället.

Stärka skolan med sex miljarder årligen. Mer till skolor med stora behov som ofta finns på landsbygden.

Vi är ett land, vi måste hänga ihop. När torkan brände åkrarna blev det tydligt hur vi alla är beroende av det som gror, var vi än bor. Att möta klimathotet är den största uppgiften under vår livstid. Därför har Miljöpartiet en rejäl klimatpolitik. Den är vi stolta över. Den svarar vi gärna för. Missförstånd reder vi ut, även när andra partier –eller ledarskribenter – vill hålla liv i dem. För klimatet kan inte vänta.

Mats Dahlberg (MP)

Kandidat till kommunfullmäktige