Insändare Den feministiska rörelsen i Europa utmanar korståget från den kristna högern och nationalismen

Det är en månad kvar till valet och 6 av 10 personer känner att de har för lite kunskap om det politiska läget för att kunna rösta.

Vad vi tycker att du som väljare ska veta:

Artikelbild

Stina Svensson och Soraya Post.

Den 6-7 april anordnades en stor kongress i Verona, ett starkt fäste för den Italienska extremhögern. Arrangörerna? Det amerikanska högerkonservativa kristna nätverket World Congress of Families, WFC.

På kongressen var stora delar av anti-abortrörelsen samlad och de värdekonservativa partierna i Europa var på plats. Klassisk heterogen kärnfamiljspolitik diskuterades.

Viktor Orban, Ungerns premiärminister, uppmuntrade kvinnor att ta sitt ansvar genom att stanna hemma och föda barn. Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och ledare för partiet Lega Nord, sa att vi måste försvara vårt Europa - med Guds hjälp. Många viktiga kontakter knöts inför EU-valet denna helg, mellan den kristna högerns anti-abortrörelse och de högerextrema, främlingsfientliga partierna i Europa.

Det varken slutar eller börjar där. Steve Bannon, Trumps före detta chefsstrateg, är en av dem som driver den värdekonservativa rörelsen i USA.

Artikelbild

Toktam Yahangiry.

Kopplingen? Han har satsat stora delar av sin förmögenhet på att stärka extremhögern i Europa inför EU-valet. Bannon har även långtgående planer på att starta en "Gladiatorskola" i ett kloster utanför Rom, för framtidens Europeiska högerkonservativa ledare.

Bannon berättade i en intervju med DN 2018 att han är skrämd av Metoo-rörelsens framfart, mer specifikt ”Time´s Up” - rättviserörelsen som kämpar för mer jämställda arbetsplatser.

Artikelbild

Joakim Månsson-Bengtsson.

"Jag är väldigt orolig för Time´s Up, som kan liknas vid franska revolutionen: en radikal omstrukturering av samhället med patriarkatets upphörande som mål. Patriarkatet har styrt i 5000 år", sa en bekymrad Bannon.

Samtidigt som WFC hade kongress, så demonstrerade feminister i tusental. När Salvini höll sitt tal på ett torg i Verona fanns 100 000 feminister från hela Europa på plats och tog ställning för de rättigheter som tagit så lång tid att bygga upp.

Artikelbild

Jaime Gomez.

Det är viktigt att komma ihåg feminismen som motkraft. Den feministiska kampen för jämställdhet och rättvisa är starkare än någonsin.

Den 30 november 2018 samlades ett antal representanter från 8 olika länder i EU-parlamentet. Vi hade, och har fortfarande, en sak gemensamt; vi företräder feministiska partier och rörelser i våra hemländer.

Denna dag bildade vi ”FUN Europe”, Feminists United Network Europe. Vårt mål? Att 7 feministiska partier ska ta plats i EU-parlamentet och bilda en feministisk grupp, för att tillsammans fortsätta driva den feministiska politik som krävs för en hållbar framtid.

Fi behövs.

Vi ser samma trend i Sverige som i EU. Den kristna högern söker kontakt med högerextrema krafter. Vi vet att dessa krafter försöker likställa feminister med extremister, och ersätta feminism med den ”nya feminismen".

Den nya feminismen är inte ny, och den är bakåtsträvande.

Vi har en lång väg kvar tills vi är jämställda politiskt, socialt och ekonomiskt. Men vi får inte heller glömma att de som kämpat före oss har tagit oss hit där vi är idag. Nu måste vi sluta upp sida vid sida inför EU-valet och försvara de mänskliga rättigheter som tagit så lång tid att bygga upp tillsammans.

”FUN Europe” träffas för andra gången i Bryssel, för att sätta en gemensam valplattform. Vi är redo att ta ansvar tillsammans. Europa behöver feminism och Fi behöver din röst.