Sverige är inte bara EU:s tredje största land till ytan utan även det land som har längst mellan landsändarna. Bra flygförbindelser till och från Norrbotten är därför nödvändigt för att människor ska kunna bo och arbeta här, för att turistnäringen ska kunna blomstra och för att möjliggöra arbetspendling.
Ingen vet detta bättre än vi som kommer från inlandsorter som till exempel Gällivare och Arvidsjaur. För oss kan det ofta vara dyrare att flyga till huvudstaden än till utlandet. Det enda alternativet är att ta sig med bil eller tåg till Luleå och flyga vidare därifrån. Förutom att det också kostar och tar tid är det i regel förenat med ett logistiskt kaos, särskilt under vintern.
.
Från och med den 1 januari 2018 kan det dessutom bli ännu dyrare för oss att resa. Om regeringens föreslagna flygskatt genomförs, innebär det en höjning av priserna med minst 80 skattekronor per inrikesbiljett. Detta så kallade incitament att åka tåg skulle bara fungera som en extra pålaga för norrbottningarna, eftersom tåget inte är ett alternativ här på grund av de stora avstånden. Särskilt betungande blir det förstås för unga vuxna med barn, det vill säga precis den grupp som är så viktig för att Norrbotten ska fortsätta utvecklas i framtiden.
.
En nationell flygskatt skulle endast minska koldioxidutsläppen med 0,2 procent, men slå mycket hårt mot företagens möjligheter att långsiktigt skapa jobb och växtkraft i Sveriges regioner.
Studier har också visat på att flygskatten riskerar att leda till att sju flygplatser i Sverige läggs ned.
.
Detta är fel väg att gå. Istället måste det bli billigare att flyga till och från Norrland, något som också bör kunna göras utan en negativ påverkan på miljön.
Regeringen kan åstadkomma just det genom att agera för att Trafikverket ändrar villkoren för sina upphandlingar. Detta är en av de frågor som jag skulle vilja gå i bräschen för som riksdagsledamot för moderaterna i Norrbotten.