Jag och min sambo är en av de där entusiasterna som skaffat elbil även när alla säger att det inte går.

Nu är vi inne på fjärde året och vi har sparat cirka 80 000 kronor på räkningar till macken. Ja bilen var lite dyrare än den förra men med besparingarna i åtanke så har vi redan tjänat in den delen.

Vi skaffade dock inte elbil för att tjäna pengar, för det är inte det man gör när man köper en bil, snarare så bränner man pengar och även miljön på olika sätt i utbyte mot den frihet som det kan innebära att ha tillgång till bil, speciellt här i Norrbotten.

Artikelbild

| LADDPLATS. Att ladda elbil i Piteå går bland annat i Stadsbergets parkeringshus. Rutor med märket får endast användas av de med laddbara fordon. (Arkivbild)

Den stora vinsten med att skaffa elbil är glädjen att vara med och ställa om samhället från att bränna fossila bränslen med de luftföroreningar det medför till att ge signaler till bilföretagen. Sen att man utan större problem är först ut från rödljusen är ju en bonus.

.

"Jag vill passa på att tacka alla som underlättar omställningen genom att sätta upp laddstolpar och styra upp elbilsparkering med laddplatser"

.

Artikelbild

| Kay Rung kör en elbil att märken Nissan Leaf.

När jag började köra elbil fanns inga laddstolpar eller snabbladdare, utan vi fick helt enkelt beräkna räckvidden och tiden det tog att ladda i ett vanligt uttag. Idag växer antalet snabbladdare och laddstolpar vilket gör att enkelheten har ökat, så nu behöver man inte vara elbilsnörd för att ha en fungerande logistik.

Häromdagen var jag i Luleå och då var det fullt på elbilsparkeringen, och det gjorde mig glad.

Glad för att fler och fler skaffar elbil, enklast för dom som har den som andrabil, det vill säga den bil som man använder mest lokalt då den är så billig i drift, om ett år eller två så finns det elbilar för en lagom peng som klarar de körningar vi norrlänningar både vill och behöver köra. Men till dess är det tvåbilsfamiljen som enklast blir elbilsägare.

Så gå in på blocket och kolla efter en begagnad elbil så kommer du fort både göra luften mindre farlig för framtiden, sänka din månadskostnad och kanske även ditt samvete.

Läs även: "Mindull parkering i Stadsberget"

Jag vill passa på att tacka alla som underlättar omställningen genom att sätta upp laddstolpar och styra upp elbilsparkering med laddplatser. Det gör ju att de som för 4 år sedan sa att det inte går blir tvungna att fundera igen, utvecklingen sker ju oavsett om vi tror på den eller inte, det behövs ju bara några få hängivna för att förbättra tillvaron, eller hur!

Precis som på Coop i stan så kan man inte köpa besprutade bananer mer, snart är ju bilar som besprutar vår luft förbjudna och kanske även äpplen. Och det går fortare om vi använder det maktmedel vi alla har, vår plånbok. Köp det du vill se mer av, och låt bli att köpa sånt som du inte gillar. Det kanske är så enkelt …

Kay Rung

Svensbyns solcellsbonde och elbilsentusiast