Debatt På Manhattan nära Central park pratar jag med Pete (mannen på bilden här intill) när han lagar en gasläcka. Han tjänar 41 dollar i timmen (cirka 410 kronor/timme), har 40 timmars arbetsvecka och med jourjobb ibland och då blir ersättningen 610 dollar i timmen (cirka 610 kronor/timme), har som andra i samma jobb kollektivavtal med “fullt försäkringsskydd” samt är fackligt organiserad.

The Museum of the City of NY har för övrigt en alldeles utmärkt utställning om fackföreningsrörelsen, fint upplagt och väl värd att se.

I fullmäktige i NY är 47 av 50 förtroendevalda demokrater så Big apple är långt från Trumpland. Samma sak gäller folkrikaste delstaten Kalifornien.

Det är däremot hemmaplan för Joe Biden, Bernie Sanders, Elisabeth Warren och andra som nu slåss om att bli demokraternas kandidat i 2020 års presidentval mot republikanen Donald Trump.

Har de – oavsett vem – då någon chans mot Trump?

Kan de vinna i delstater som rostbältets Pennsylvania, Wisconisin med flera och i soliga vågmästardelstaten Florida (där tidigare fångar får rösta för första gången i valet 2020)?

Styrkan i den amerikanska ekonomin – sjunkande arbetslöshet, jobbtillväxt och löner som nu börjat stiga – borde inte tala för att sittande president kan besegras.

Men en faktor som talar för, är att Trumps “gudfadersliv” kan bädda för demokraterna, säger även annars så Trumpvänliga Fox News. Ingen, inte ens presidenten står över lagen.

Den mera balanserade CNN är inne på samma linje. De pekar på att presidenten systematiskt mobbar alla som är emot honom är en nackdel för många väljare.

Hans extremt polariserande budskap – också utrikespolitiskt via torpeder som utrikesminister Pompeo och rådgivaren Bolton är ett riskabelt vågspel som Trump till slut kan få betala för i valet.

Också bland många republikaner finns ökad kritik mot Trumps “gudfaderupphöjdhet” (Trump tror sig stå över lagen).

Juristen Robert Muellers omfattande utredning om Trump och hans kampanjteams smutsiga metoder kommer att bli ett vasst vapen för den demokrat – just nu sannolikast före dette vice president Joe Biden - som blir demokraternas presidentkandidat. Väl i linje med deras kampanj om att ena, inte dela USA; att vilja ha ett skandalfritt Vita huset.

Detta borde, menar Fox News, CNN med flera, kunna räcka för att tillräckligt många “Trumpdemokrater” i Pennsylvania, Florida med flera stater överger Trump och lägger rösten på demokraterna i valet 2020.

Här finns – oavsett oenighet i sakfrågor som sjukförsäkring för alla, högre minimilöner, höjda skatter för de rika etcetera – mellan olika demokrater en god chans att samla breda grupper av unga, pensionärer, medelklass, moderata och progressiva liberaler som lyfter en demokrat (Joe Biden?) in i Vita huset. Något som även framgick när Biden nyligen framträdde i stålindustrin Pittsburgh i Pennsylvania.

Även ekonomipristagaren professor Paul Krugman har – med reservationer – i krönikor i NY Times utvecklat sin syn på varför demokraterna nu har en större chans än på länge att vinna tillbaka Vita huset från den fake news-twittrande Trump. Förutsatt att de rätt sköter sina kort och har en tydlig reformagenda.

Oddsen är nu bättre än på mycket länge.