* Hamnarbetarförbundet organiserar 85 procent av hamnarbetarna i Göteborg.

* Av bortfallna produktionstimmar 2017 stod Hamnarbetarförbundet för 2 procent (8 timmar i januari 2017). Resterande 98 procent (317 timmar) stod APM Terminals (APMT) för.

Med anledning av: Ledaren ”Mycket står på spel” av Olov Abrahamsson 19/1 om hamnkonflikten i Göteborg.

Konflikten gäller om Hamnarbetarförbundet skall ha rätt att teckna kollektivavtal. Arbetsköparen APMT förnekar dom den rätten. Även Olov Abrahamsson förnekar dom den rätten.

Abrahamsson skriver om medlingsinstitutet. I ”Uppdrag Granskning” (17/1) riktade en av medlarna, Jan Sjölin, en uppmaning till Hamnarbetarförbundet att upplösa sitt fack och gå med i Transport. Skall detta föreställa en ”oberoende” medlare?

Olov Abrahamsson använder den pågående konflikten för att stödja arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) tillsatta utredning om en översyn av stridsåtgärder. I realiteten en inskränkning av strejkrätten. Han hänvisar till IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som uttalat sig positivt. Dock är IF Metall tämligen ensamma bland fackliga organisationer i sitt stöd till den tillsatta utredningen. Flera fackförbund, även Transport, har uttalat sig kritiskt mot en inskränkning av strejkrätten.

Abrahamsson borde lyssna till arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd. I ett flertal artiklar har han uttalat sin kritik. Han ser utredningen som ett beställningsjobb av Svenskt Näringsliv (speciellt Teknikarbetsgivarna) för att genomdriva avtalsshopping. Avtalsshopping innebär att arbetsköparna får rätt att välja vilket fack man ska teckna avtal med. Man kan utgå från att de väljer det billigaste. Risken är att det dyker upp gula fackföreningar, som styrs och kontrolleras av arbetsgivaren.

I det som kallas den svenska modellen är rätten för arbetare att själv välja sin fackliga organisering fundamental. Samma med strejkrätten. Krönikören Kajsa Ekis Ekman skriver i Metro 2018-01-16 ”Utan strejkrätt blir arbetarna slavar och hundar”.

Hamnarbetarförbundet är ett demokratiskt, stridbart och medlemsstyrt fack. En förebild i tider då många böjer rygg och facken förvandlas till en formsak. Inte konstigt att de är en nagel i ögat på arbetsköparna och etablissemanget, inklusive den socialdemokratiske megafonen Olov Abrahamsson.

Jan Englund

medlem i Kommunistiska Partiet Luleå