Magnus från Piteå - Kallas klippa
Charlotte Kalla har förmodligen aldrig varit gladare. Och hon har aldrig varit bättre. Förbundskaptenen Magnus Ingesson, från Piteå, berättar hur han har jobbat för att få Kalla att hitta rätt, både i skidspåret och i livet.
Samarbetet Mellan Magnus Ingesson och Charlotte Kalla har gjort Kalla till en lugnare, mognare, tryggare och lyckligare person. En bättre skidåkare. - Man måste känna glädje i skidåkningen och inte känna att allt bara är jobbigt och pressande, säger Ingesson till PT.
Foto: NISSE SCHMIDT / SCANPIX
Det har utvecklat sig till en väldigt nära relation som sträcker sig långt bortom skidspåren, till betydligt djupare plan.
Kalla brukar prata om hur Ingesson jagar henne i spåren och klagar på hennes teknik, men hon har inte pratat om hur mycket Ingesson betyder vid sidan om; som mentor, psykolog - ja, som en nära vän och storebror.
Men allt har inte bara varit en dans på grön äng för Kalla. Efter det enorma genombrottet efter Tour de ski har det hänt mycket. Dels sportsliga motgångar, men även jobbiga saker på det privata planet, som en separation.
Lugnare och lyckligare
Och när Charlotte Kalla befinner sig långt ifrån föräldrarna i Tärendö är Ingesson den klippa hon kan luta sig emot.
Det samarbetet har gjort Kalla till en lugnare, mognare, tryggare och lyckligare person. En bättre skidåkare.
- Man måste känna glädje i skidåkningen och inte känna att allt bara är jobbigt och pressande, säger Ingesson.
För så var det tidigare. Ingesson berättar bland annat att Kalla i början kände att hon ville läsa allt som skrev som henne. Precis allt.
- Och det går ju inte. Man måste kunna släppa lite. Jag brukar säga att jag vet ju vad jag har sagt, då behöver jag inte läsa det.
Kan du berätta hur du och Kalla jobbar?
- Vi jobbar väldigt tajt. Min filosofi är att bygga förtroende, att man lär känna varandra ordentligt. Det är ju inte bara träning det handlar om. Kalla är en ung tjej och det händer mycket saker i livet som påverkar. Humöret går upp och ner, är det strul hemma spelar det ingen roll vad man tränar.
Just förtroende är, enligt Ingesson, nyckelordet.
- Det tar tid att bygga upp, men jag tror att det är en förutsättning för att få bra effekt på träningen.
Det sägs att du har en kvinnlig sida?
- Haha, låter ju lite omanligt när jag är polis också. Men jag har kanske det. Det handlar om att våga prata på hennes nivå. Att ta sig tid att lyssna. Tjejer i den åldern kanske känner att något är ett jätteproblem och då får jag fungera som en papperskorg, där man kan tömma ur sig lite. Ibland är det bara skönt att få prata med någon.
Är du psykolog eller pappa?
- Psykolog känns fel, för jag har absolut inte någon sådan utbildning. Men snarare bollplank.
Det är en roll som gjort att Ingesson och Kalla kommit varandra betydligt närmare än vad som är normalt i en relation mellan tränare och världsstjärna.
- Ibland får jag veta saker som man kan tycka inte ingår i min roll som tränare eller förbundskapten.
Är Kalla en känslomänniska?
- Både och. Det svänger väldigt mycket mellan svart och vitt. Antingen är allting bra eller jävligt dåligt. Det där försöker man få henne att förstå att allt inte är svart och vitt. Det finns en zon där emellan där det är ganska bra också.
Ingesson fortsätter:
- Det här är skidåkning. Det är deras jobb. Men det är absolut inte allt. Det finns ett liv utanför. Om det går dåligt i spåren gäller det att hitta annat som kan glädja, som familj och vänner.
Separationen påverkade
Inför den här säsongen separerade Charlotte Kalla från sin pojkvän Tiio Söderhielm. Det påverkade givetvis, men var inget hon ville prata om när världscupen drog igång. Inte med journalister. Däremot en hel del med Magnus.
- Där kanske min roll var viktig. Det beror lite på vilket folk man har nära sig, vilka man kan anförtro sig till. Det är inte lätt med en separation och jag måste försöka stötta med mina medel.
Det är ett enormt mediatryck mot Kalla här i OS. Hon är kort och gott en superstjärna.
Hur har du förberett henne?
- Vi lärde oss mycket efter Tour de ski och VM i fjol. Men Charlotte är mer van nu. Hon är ett år äldre och uppståndelsen tar mindre och mindre energi av henne.
- Vi försöker fokusera på det vi kan påverka. Föret, vädret och Björgen - vad kan man vi åt det? ingenting. Vi försöker avdramatisera allting. Men ibland glömmer man att ho när så ung och dyker det upp något så sätter vi oss ner och pratar om det.
En väg är att sätta upp realistiska mål och inte dras med i medias medaljförhoppningar, som kanske blev fallet inför förra VM.
- Om man aldrig har kommit bättre än sjua i ett skiathlon kanske man inte ska förvänta sig ett guld. Men har man varit på pallen många gånger är chansen större.
Som inför OS, alltså.
Att hon konsekvent vägrar pratar om resultatmål, är det något hon kommit på själv eller är det en detalj som hon fått hjälp med?
- Det är hennes egen framtoning, hur hon vill lägga fram det. Men sedan vad vi pratar om bakom kulisserna, bortanför era bandspelare är en annan sak.
Så det finns ett resultatmål?
- Nej, bara att förbereda sig och prestera maximalt.
Blir du förvånad om Kalla inte tar medalj?
- Det beror på hur dagen har förflutit. Men visst har hon bra chanser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!