Mandarinänder på nordligt besök

Den 7 maj dök de upp på gården hos familjen Helamb i Vuoggatjålme – fyra mandarinänder – med smak för färsk grovlimpa.

Foto: Lars Lundström

VUOGGATJÅLME2016-05-24 13:11

Videon är inte längre tillgänglig

Senast som mandarinänder var på besök i Vuoggatjålme var i mitten på 80-talet, när ett par fåglar uppehöll sig några dagar på gården.

Nu är de alltså tillbaka, knappast samma individer, men samma ras. Det bekräftas av Björn Helamb, som matar fåglarna ett par gånger varje dag. Bäst tycker de om grovlimpa.

– De är som jag, gillar grovt bröd bättre än vitt. En gång gav jag dem vitt bröd men det ville de inte ha.

Änderna visar sig i samband med matning. Vart de tar vägen mellan måltiderna, har Björn Helamb ingen aning om.

– Vi har en tjärn på gården och ibland har jag sett dem vid den men om de flyger iväg någon annanstans emellanåt vet jag inte.

Björn Helamb vet inte varifrån de kommer, men att de inte hör hemma i Vuoggatjålme, råder det ingen tvekan om.

– Förmodligen har de rymt från något hägn någonstans men har de det, ligger nog det hägnet en bra bit bort också. Att det skulle finnas fågelhägn med mandarinänder någonstans i närheten, är jag säker på att det inte gör. Däremot har jag hört att de haft andbesök på en annan gård, men där var det en hona och en hane. Här är det fyra hanar så det är inte samma.

Björn Helamb beskriver att fåglarna håller ihop två och två och att det ena paret är mer framfusigt än det andra och där det försiktigare paret tenderar att blir bortjagat vid matningen.

– Vi får väl se hur länge de stannar kvar. Jag trodde de skulle försvinna timmar efter ankomsten men än är de kvar och nu börjar det ha gått drygt två veckor.

Mandarinand

(Aix galericulata) är en fågelart inom familjen änder från Östasien. Dess fjäderdräkt har gjort den populär som prydnadsfågel i fågeldammar i parker och i zoologiska trädgårdar även i länder utanför dess naturliga utbredningsområde. Mandarinanden blir 41–49 centimeter lång och får ett vingspann på 71 centimeter. Häckningsdräkten hos hanen är färgstark och ornamenterad och ett skäl till artens popularitet som prydnadsfågel.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om