Timmerkapellet är inspirerat av den nordryska kyrkotraditionen – men med svenska inslag.
– De nordryska kapellen byggdes ofta i rundtimmer, men det här är bilat timmer. Men inspirationen, både stilmässigt och hur vi har utformat rummen, kommer från Ryssland. Det finns liknande förlagor i finska och ryska Karelen, säger Mikael Ågren.
Kapellet står på familjens 1800-talsgård i Vitberget utanför Älvsbyn – mellan Vidsel och Kåbdalis. Enligt Ågren finns det många orsaker till bygget.
– Men kanske mest för att vi vill göra en tydlig symbol på varför vi har valt det liv vi lever här.
Lantraser på gården
På gården har de fjällkor och en speciell grupp av får som heter Fjällnäsfår. Det är Norrlands enda bevarade allmogefårgrupp. Familjen har även Karelska bondhöns och nordiska bin.
– Lantraserna har betytt så mycket för människans överlevnad under självhushållningens tid. Det är inte produktionsraser, utan det är raser som på något sätt har utvecklats sida vid sida med människans behov. Det har aldrig varit pengarna som har styrt den utvecklingen, utan det har varit behovet av exempelvis ull eller mjölk just för familjens egen nytta, säger Mikael Ågren.
Sibiriska klockor
Bygget har tagit ett par år och familjen siktar på att inviga kapellet 2017.
– Det finns en stor mening med att det får ta tid. Då hinner folk bli inspirerade och tänka "vad kan vi bidra med". I februari fick vi besök av ett par som är födda i Kamensk Uralski, en stad i östra Sibirien. Mannen i familjen känner grundaren till klockgjuteriet där, så det är genom dem vi har lyckas få hit klockorna som är tillverkade just för det här kapellet.
Ärkebiskop gästar
Kupolen är tillverkad i Savonlinna, Finland, av Markus Parkkonen.
– Ärkebiskop Leo av den finskortodoxa kyrkan är personlig vän med Markus och han har sagt att han absolut vill komma på invigningen. Så det är ju stort om vi kan gästas ärkebiskopen av Finland, säger Mikael Ågren.
Vad är planen när kapellet är färdig?
– Det får tiden utvisa. Vi har alltid haft ett ledord och det är att vandra i skapelse med skaparen. Det har varit jätteviktigt för oss från att vi träffades och under tiden vi har byggt upp vårt hem.
"Tydligast i naturen"
– För oss har det varit så att vi känner skaparens kraft tydligast i naturen. Vi längtar och strävar efter att få leva ett liv i samklang och harmoni med skapelseordningen. Att få känna sig vara en del av någonting större ger harmoni till människan, säger Mikael Ågren.
Det tror Mikael Ågren att många människor saknar i dag.
– Därför tror jag att många människor tilltalas utav Dan Anderssons ord "det är något bortom bergen bortom blommorna och sången.
Öppen för alla
– Det uttrycker något väldigt djupt mänskligt. Det är det jag hoppas att det här kapellet och gården med djuren ska få vittna om, och det har det redan gjort för många människor, säger Mikael Ågren.
Familjen har tillsammans med vänner grundat en ideell förening som heter Den heliga Treenighetens gårdskapell.
– Alla som är nyfikna på att veta mer är välkomna att höra av sig, säger Mikael Ågren, och betonar att det är ett ekumeniskt kapell.