Vägs ände – i dag röstas det om högstadiet

I dag fattar kommunfullmäktige beslut om Vidselsskolans högstadium. Så länge majoriteten är fulltaliga verkar förslaget gå igenom.

Oavsett vad som händer kommer all skolverksamhet ske i den här byggnaden. Blir högstadiet kvar förvandlas det till en 7-8-9:a, men det är inte den lösning som S hoppas på.

Oavsett vad som händer kommer all skolverksamhet ske i den här byggnaden. Blir högstadiet kvar förvandlas det till en 7-8-9:a, men det är inte den lösning som S hoppas på.

Foto: Christoffer Markström

Vidsel2020-04-27 05:00

Alternativet till en flytt är att högstadiet slås ihop till en enda klass, en 7-8-9:a. På så sätt sparar man samma lokalytor och en del på personalen. Men socialdemokraterna ser för många problem med den linjen.

– Antalet lärare till en sån klass enligt fördelningsmodellen blir ungefär två lärartjänster som då tillsammans ska ha behörighet att undervisa i sjutton ämnen. För så många ämnen kanske det egentligen krävs fem lärare, säger Tomas Egmark (S). 

Oppositionen har argumenterat för att skjuta på beslutet. Kristdemokraterna gick så långt att de vägrade dra ner antalet ledamöter under pandemin ifall inte presidiet gick med på kravet. Men det här är vägs ände. 

– Det har redan särskilt ställt till det för upphandlingen av bussarna. Och det blir svårt för rektorer att planera och svårt med tjänstetillsättning av lärare. Allra bäst hade varit om vi kunna ta beslutet tidigare, säger Egmark.

I ett internt e-mail från mitten av oktober står det att kommunen "står inför organisationsförändringar där skolenheter kommer att läggas ner eller slås ihop", långt före det kom upp till kommunstyrelsen i januari.

– Jo alltså uppdraget att titta igenom det kom före. Sen fanns det levande ett par veckor innan man backade politiskt. Sen kom styrningen tillbaka att utreda skolstrukturerna. Vi hade hunnit påbörja och tänka hur det skulle bli, och så blev det stopp igen innan vi kunde fortsätta med det, säger Jan-Erik Backman, skolchef.

Egmark nekar till att någon skulle backat politiskt. Däremot medger han att skolutredningarna hade kunnat tas upp på kommunstyrelsen redan i mitten av december men att han medvetet sköt på det till slutet av januari.

– Det var klart före jul men jag beslutade att vi skulle ha en jul utan krig om Vidselsskolan. Men även om vi flyttade på det en månad så påverkade det inte tidsramen i och med att det var två ks-sammanträden före fullmäktige, säger Egmark.

Det innebar dock att Vidselarna inte hann mobilisera eller kalla till något stormöte med politikerna före det första fullmäktigemötet. Och efter det har coronapandemin satt stopp ytterligare möjligheter.

– Så är det ju, men det hade inte påverkat vårt beslut. Vi har ändå haft samtal med vidselsgruppen. De har framfört sina åsikter och presenterat sina förslag. Men i slutändan påverkar det inte antalet elever i höst. De är för få, säger Tomas Egmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!