Tysk cykelturist frikänns från RFN-intrång

En tysk turist som cyklade genom delar av RFN:s skjutfält på sin väg Nordkap frikänns från att ha gjort intrång på det militära skyddsområdet.

Inte tillräckligt tydlig skylt för den som inte kan svenska. (Arkivbild)

Inte tillräckligt tydlig skylt för den som inte kan svenska. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Vidsel2019-10-23 20:30

Mannen, som är i 30-årsåldern, stod åtalad för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Händelsen som ledde till åtal ägde rum i augusti 2018, då tysken ertappades på skjutfältet under sin cykeltur från Tyskland till Nordkap i Norge.

Men åklagaren bedömde brottet som ringa redan från första början, eftersom det stod klart att mannen valt vägen av okunskap och inte hade några tvivelaktiga avsikter.  

Turisten har medgett de faktiska omständigheterna men hela tiden hävdat att han aldrig skulle ha gett sig in på området om han förstått att det var ett skyddsobjekt. De enda skyltar han såg var skriven på svenska med en hand respektive symbolen för fotoförbud, något han tolkade som att man inte skulle störa samerna.  

Väl inne på området mötte han personal som berättade att det var militärt område, och tipsade om hur han enklast skulle ta sig därifrån. När den cyklande tysken nådde en bom med instruktion på engelska att man skulle ringa ett nummer när man åkte ut från området gjorde han det, och det var så det blev känt att ett intrång skett.

Tingsrätten skriver i sin friande dom att man inte kan begära att en utländsk cykelturist ska översätta alla skyltar han stöter på i skogen, och att den sparsamma skyltningen inte heller nog tydligt gjorde klart att det var ett militärt skyddsobjekt med tillträdesförbud. Att mannen gett sig till känna vid utfarten talar också för att han inte hade insett att det var ett militärt område, menar rätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!