Tveksam besparing som drabbar ung och gammal

Beslutet att göra mottagningskök i Vidsel slår mot både unga och äldre, och hurvida det är en besparing över huvud taget kan ifrågasättas.

Foto: Håkan Öberg

Vidsel2018-11-22 20:20

Mona Nilsson och Catarina Lundberg jobbar fortfarande båda två i matsalen men ingen av dem vet vad som händer framöver.

– Kommunen ringde efter det stod i tidningen och bad om ursäkt. De tyckte att det var olyckligt att vi inte fick veta det av kommunen först. Men vi har fortfarande inte ens fått någon information om vi måste söka nytt eller vad som händer, säger Catarina Lundberg.

Att det blir mottagningskök innebär i så fall att själva maten ska tillagas i Älvsbyn och köras till Vidsel. Men det är långt ifrån att det skulle halvera arbetsbördan. Det är samma mängd potatis som ska kokas, temperaturer ska kollas, samma antal sallader som ska göras i ordning, samma mängd tallrikar som ska diskas och samma ytor som ska städas och skuras. Men då det försvinner en tjänst ska det göras av bara en människa.

– Det är ganska hårda regler och väldigt mycket som ska göras dagligen. Jag har sagt att jag vill jobba i Älvsbyn om det blir av, för det går inte, säger Mona Nilsson.

– Jag förstår inte hur de har tänkt att en person ska hinna allt det här, säger Catarina Lundberg.

Den besparing som görs med ett mottagningskök räknas till exakt 500 000 kronor. Av det så står den borttagna tjänsten för 464 585 kronor. Utan den tjänsten är besparingarna alltså ytterst marginella.

Tidigare i höst var det tre som arbetade i köket i Vidsel, men en tjänst flyttades till Älvåkraskolan. Inte för att fylla en pensionsavgång utan för att utöka två deltidstjänster till heltid. De blev inte fler personer, men deras resurser ökade med 50 procent av en heltidstjänst.

Det är därför inte svårt att ifrågasätta hur stor besparing mottagningsköket blir i slutändan eller bara överflyttade resurser från byaskolan till Älvåkraskolan. Att låta Vidsel vara kvar som det är och skära ner på resurser i Älvåkraskolan fanns inte med som alternativ i utredningen, trots att Älvåkra tydligen har nog resurser att laga mat till 130 elever till. Den redan flyttade tjänsten tas inte heller upp någonstans i den utredning som presenterades för kommunstyrelsen.

Förslaget med mottagningskök röstades igenom av kommunstyrelsen utan att någon risk- och konsekvensanalys har gjorts.

– Nej konsekvenserna ska de tydligen utreda efter att beslutet redan är fattat. Värst blir väl konsekvenserna för Violens hemtjänst då vi inte kan göra mat till dem längre. De boende tappar ju sin gemensamma lunch som de har på vardagarna, säger Mona Nilsson.

Hur mycket tyngre blir jobbet som ensam?

– Det blir dubbelt mer att göra för den som är kvar. Jag känner inte heller att jag vill vara kvar om det blir så här då man dessutom tappar allt det sociala om jag ska jobba ensam, säger Catarina Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!