Sommaren är här och 200 000 besökare väntas även i år till Storforsens naturreservat. Men spångarnas dåliga skick har gjort att länsstyrelsen tvingats stänga 150 meter av den uppskattade sträckan längs forsen upp mot området.
– Dels börjar brobanan vara murken, ett räcke sitter lite löst och den delen av spången är inte optimalt byggd från början, räcke på ena sidan och brant på andra sidan. Det är också en trappa som har fel steglängd, det har även börjat rinna in vatten i stenkista som anläggningen står på, den börjar vara urholkad, säger Ida Nutti, handläggare för naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen.
Den avstängda sträckan ligger ganska långt nedströms. Nu kommer besökare istället att tvingas gå genom skogen i oländig terräng, utan att se forsen.
– Gångsträckan har varit bristfällig ett tag. Vi kan inte låta folk gå där, i värsta fall trillar någon i forsen. Vi vill inte riskera någonting, säger hon.
Från och med 2023 skar regeringen ned anslagen för skydd och skötsel av värdefull natur i hela Sverige med närmare 1,5 miljarder kronor. För Norrbottens del blev det en sänkning från över 50 miljoner kronor 2022 till omkring 17 miljoner kronor per år 2023 och 2024. Alltså en nedskärning med närmare två tredjedelar.
Erik Granerot, chef naturförvaltningsenheten, är tveksam i sitt svar om det någonsin går att göra det populära gångstråket tillgängligt igen.
– Stenkistan är lång och i dåligt skick, spången där man ska gå sitter på den. De som kan laga stenkistor, experterna, är ju borta.
Bör inte länets kanske mest besökta naturreservat prioriteras?
– Länsstyrelsen i Norrbotten har enorma arealer som ska tas om hand och vi lägger redan oerhört mycket pengar på Storforsen. Vi kan inte satsa på någonting, vi måste avveckla såna här anläggningar så att inte folk skadar sig, säger han.
Vad skulle en reparation kosta?
– Vi har inte räknat på kostnaden men bara själva spången talar vi miljoner och stenkistan vågar jag inte ens gissa, säger Erik Granerot.
Jens Hardegård, vd för Hotell Storforsen, ser med sorg och vemod på utvecklingen av Storforsens naturreservat där engagemanget från stat och samhälle minskat kraftigt. Han tycker inte att han fått något gehör varken från länsstyrelsen eller kommunen under de tio åren han ägt hotellet.
– Engagemanget från dem båda har minst sagt minskat. Vi har argumenterat för att det går skapa intäkter. Det är över 200 000 besökare varje år – ta betalt för parkeringen så får man in pengar som räcker långt. Vi har haft en dialog årligen men upplever inte någon vilja att utveckla utan hellre avveckla så vi har backat ur. Vi har inte ens en dialog med länsstyrelsen, det finns ingen framtid i diskussionen. Vi kan bara titta på, säger han.
Vad innebär det här för hotellet?
– Kommersiellt är det ingen stor fråga för oss, hotellets existens baseras på biltestnäringen, militären och konferenser. Men det är jättetråkigt för besökarna att tillgängligheten minskar, säger Jens Hardegård.