S står vid sitt ord i friskolefrågan – röstar inte emot

På måndag ska kommunstyrelsen besluta om de ska föreslå skolinspektionen att bifalla eller avslå friskolan Hjärtat i Vidsel. PT kan avslöja redan nu att det blir ett positivt besked.

Redan före beslutet formellt togs hade folk börjat samla sig för att börja starta upp en friskola som kunde ersätta högstadiet i Vidsel. Nu börjar det närma sig beslut.

Redan före beslutet formellt togs hade folk börjat samla sig för att börja starta upp en friskola som kunde ersätta högstadiet i Vidsel. Nu börjar det närma sig beslut.

Foto: Håkan Öberg

Vidsel2021-04-07 19:15

Historien är lång men kan göras kortfattad. Socialdemokraterna i Älvsbyn har sedan tidigt 2000-tal velat lägga ner högstadiet i Vidsel. Det klarade sig kvar länge men i slutet av april 2020 röstades det till slut igenom.

Redan innan beslutet var taget hade det börjat skissas på en friskola i Vidsel, och nu är man i det läget att kommunen ska säga bu eller bä till skolinspektionen. Tidigare har kommunalråd Tomas Egmark (S) sagt att de är ideologiskt emot friskolor, men kommer inte att försöka sätta käppar i hjulet för dem. När det nu blir upp till bevis så tänker det styrande partiet också leva upp till sitt ord när kommunstyrelsen röstar på måndag.

– Vi kommer inte motsätta oss att de försöker starta upp högstadiet. Om deras ansökan till skolinspektionen går igenom och de kan lösa både ekonomin och behöriga lärare så önskar vi dem bara lycka till, så vi kommer inte rösta emot, säger Tomas Egmark.

"Det skulle vara om centern ställer sig emot", skämtar Egmark som just är i möte med Berit Hardselius, gruppledare för Centerpartiet i Älvsbyn. C har varit högljudda motståndare till högstadienedläggningen sen flera vändor tillbaka.

– Det låter ju väldigt bra det Tomas säger. Vi vill ju gärna uppmuntra initiativ i byarna, säger Berit Hardselius.

Detta trots att det yttrande som inkommit från skolchefen Jan-Erik Backman är ganska negativt, då det skulle påverka den övriga skolverksamheten om skolpengen från Vidselseleverna plötsligt skulle försvinna.

– Vi behöver nog vidta åtgärder för att bibehålla en budget i balans. Det är svårt att säga nån exakt siffra men det rör sig om ett par miljoner. Det minskar med i alla fall två årsarbeten, säger Jan-Erik Backman.

La man till två årsarbeten när Vidselseleverna kom?

– Varje elev renderar ju en personalresurs kan man säga. När vi stängde i Vidsel har de tillsvidareanställda behållit sina tjänster, säger Backman.

Kan den här friskolan tekniskt sett gå att driva?

– Det är svårt att säga vilka kostnader de har när det inte framgår i underlaget var de ska ha sina lokaler. Det kan gå men det blir så klart en utmaning att få ihop det. Elevpengen räckte inte för att kommunen skulle kunna driva det, men det kanske är andra förutsättningar och finansieringsgrunder med stöd och hjälp från företagare till exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!